Publicerad: 2025-05-16 15:52 | Uppdaterad: 2025-05-16 18:29

KI i medierna 5-11 maj 2025

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Katalin Dobra, professor i molekylär patologi vid KI, intervjuas av TV4 Nyheterna om screening och behandlingar som kan förbättra överlevnaden för lungcancerpatienter i framtiden. 

Ekonomikanalen EFN skriver om att jakten på ett långt liv blivit en marknad med en ny allierad i Vita huset, och intervjuar bland annat Sara Hägg, docent i molekylär epidemiologi vid KI.

Maria Rosaria Galanti, professor emerita i folkhälsoepidemiologi vid KI, är oroad över hur lite vi vet om hur det vita snuset påverkar kroppen på sikt i en artikel i SvD

Marian Papp, yogaforskare på KI, kommenterar en amerikansk studie i Aftonbladet Hälsa om bra effekter av yoga för ryggen. 

Små rörelser i vardagen har större hälsoeffekter, både på lång och kort sikt, än vad man tidigare trott, skriver tidningen LAND, som lyssnat på hälsoprofessor Maj-Lis Hellenius podd.  

Dagerns PS rewritar Sydsvenska Dagbladet som intervjuat Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi på KI om de stora hälsoeffekter som löpträning kan ge.

Medicinsk Access skriver om ett nytt arbetssätt på Akademiska sjukhuset, TeamFödsel. Det ingår i ett forskningsprojekt som leds av Malin Edqvist, barnmorska och docent vid KI.

Marie Vahter, professor i miljömedicin vid KI, kommenterar miljögifter i barns blod, i ett inslag på TV4 Nyheterna

Ett nytt sätt att tolka magnetkamerabilder kan ge snabbare diagnoser av neurologiska sjukdomar som ALS, berättar SR P4 Värmland.  Tobias Granberg, forskargruppsledare vid KI, intervjuas.

Avancerade 3D-cellmodeller ska testa hundratals läkemedel samtidigt för framtida behandlingsalternativ för barn med cancer, skriver Onkologi i Sverige, som intervjuat Brinton Seashore-Ludlow, docent vid institutionen för onkologi-patologi, KI.

Mariam Kirvalidze och Amaia Calderón-Larrañaga vid Aging Research Center (ARC) , berättar om den första vetenskapliga resultaten från forskning om anhöriga som informella vårdgivare, i bland annat Senioren.

Yahoo News plockar upp Silivia Maiolis och Francesca Erolis The Conversation-artikel om sambandet mellan polyfarmaci, det vill säga intagande av flera läkemedel, Alzheimers och kön, efter studier på möss.

Josef Milerad, barnläkare, skolläkare och universitetslektor på KI, skriver debattartikel i Vi Lärare om elevhälsans misslyckande.

TT uppmärksammar nu också KI-studien som funnit specifika proteiner i blodet hos personer med svåra besvär av postcovid. En artikel som fick stor spridning i svensk media, här i SvD. Även i TV4-nyheterna, 6:06 in i sändningen.

Anna Martling, professor i kirurgi vid KI, intervjuas i Dagens Nyheter om ”fulcancer”, vilket visar sig betyda tjock- och ändtarmscancer, som ökar, framför allt bland kvinnor.

Barnläkaren Jonas F. Ludvigsson belönas med Solstickepriset för sina insatser inom barnmedicinsk forskning, skriver Dagens Medicin

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på KI, kommenterar i SR Vetenskapsradion en kinesisk forskning för att utveckla billigare covidvaccin med hjälp av genmodifierat ris.

Många som har IBS kan ha fått fel diagnos och har i själva verket gallsaltsdiarré, skriver Aftonbladet, som intervjuat Greger Lindberg, professor i mag-tarmsjukdomar vid KI.

KI-forskaren Gustav Nilsonne, intervjuas i Life Science Swedens artikelserie om rovtidskrifter.

Euractiv, ett medienätverk som specialiserar sig på EU-frågor, skriver om hur Trumps politik påverkar svensk forskning. Karolinska Institutet nämns, och Martin Bergö, prorektor vid KI, citeras. 

Forskare vd KI testar nu en vitaminmix mot glaukom (grön starr) i en ettårig klinisk studie vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm och KI, skriver LäkemedelsVärlden och tyska BoltWeise.

Gunilla Källenius, professor vid KI, skriver på DN Kulturdebatt om att alla framsteg efter 40 års kamp mot hiv riskerar att försvinna nu när USA ändrar sin forsknings och biståndspolitik.

Läkartidningen skriver att 21 av 38 pågående forskningsprojekt på KI kan förlora sin finansiering från NIH. Björn Kull, chef på avdelningen för forskningsstöd och externa relationer på KI, intervjuas. 

Hannes Hagström, adjungerad professor i gastroenterologi vid KI, säger i Dagens Medicin att vi närmar oss godkända läkemedel mot fettlever. 

Ylva Trolle Lagerros, överläkare och professor i kardiovaskulär prevention på KI, är i SvD kritisk till att Läkemedelsverket inte vill att Ozempic skrivs ut för obesitas, trots att det inte längre råder brist på läkemedlet. 

Gravida kvinnor med en typ av fettlever, löper ökad risk för komplikationer och för tidig födsel, visar en ny studie från KI, som bland annat forskning.se skriver om. 

Narkotikan fortsätter att flöda i Stockholms nöjesliv, skriver Drug News, som bland annat har intervjuat Tobias Elgán, forskare vid KI.

Sven Sandin, statistiker och epidemiolog vid KI i Stockholm intervjuas av BBC om ökningen av antalet diagnoser av autism ökar, men kanske inte autism i sig.

Forskare på Centrum för hjärtstoppsforskning på institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, KI, har visat att intravenös kylning är mer effektivt än kyldräkt vid kylbehandling efter hjärtstopp, skriver Medicinsk Access.

Magnus Ingelman-Sundberg, senior professor i molekylär toxikologi, kommenterar i Aftonbladet en studie om sexuell dysfunktion som biverkan av SSRI-behandling.

Professor Luca Jovine berättar i SVT Rapport om forskningen om ett hormonfritt preventivmedel. Inslaget kommer 1: 30 in i sändningen.