KI i medierna 31 mars – 6 april
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
SvD skriver reportage om brott och straff vid allvarlig psykisk störning. Katarina Howner, docent vid KI och Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid KI, intervjuas.
SvD skriver om forskarna Predrag Petrovic och Torbjörn Vestberg vid KI som forskat om vad som utmärker elitfotbollspelares kognitiva förmågor och personlighet.
Det USA-baserade företaget 23andme har gått i konkurs och tillgångarna säljs. De före detta kunderna uppmanas i den här artikeln från TT , här på nyheter 24, att dra tillbaka sin data och få prover förstörda. Karolinska Institutet uppges ha använt data från bolaget i forskning.
Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid KI, är mediernas favoritforskare den här veckan. Han uttalar sig om body-double metoden, det vill säga att det ska vara lättare att koncentrera sig om någon sitter bredvid, i tidningen Arbetsliv.
Bölte tycker också att det är dags för en tredje våg av förändringar när det gäller hur vi ser på och agerar på autism, på SvD debatt.
Han säger samma sak till P4 Stockholm, men påtalar där också att det finns ett överdrivet fokus på att diagnosticera och utreda autism.
Joar Guterstam, docent i psykiatri vid KI, kommenterar i SR Kaliber ett uppmärksammat fall där en man i psykos dödat sin pappa efter att ha skrivits ut från psykiatrisk avdelning.
Förekomsten av ett visst protein i näsan kunde användas som underlag för bedömning av KOL, i en ny studie från forskare vid KI, rapporterar LifeScience och LäkedemedelsVärlden.
Olena Gruzieva, docent vid KI, intervjuas i TV4 om en ny undersökning som visar hur många akuta besök. dödsfall och för tidigt födda barn som dieselutsläpp från lastbilar kommer att orsaka.
Hon får också kommentera att frekvensen av astma ökar i den svenska befolkningen.
Frekvent konsumtion av fiskmjöl kan fördröja utvecklingen av multipel skleros (MS) skriver MSN Österrike, och refererar till en studie som genomförts av forskaren Anna Hedström vid KI.
Helena Lindgren, barnmorska och forskare på KI, medverkar i SR Kropp och Själ i ett program om skador i underlivet efter förlossningen.
Charlotte Gentili, forskare vid KI, startar i vår en studie där unga med digitalt stöd ska klara av att leva med långvarig smärta, skriver TT, i en artikel som blivit vida spridd i landets tidningar, här Falköpings Tidning.
Mai-Lis Hellénius, professor vid KI, kommenterar för TT resultatet av en amerikansk studie som jämfört minskat kaloriintag med fasta, i en ännu mer spridd artikel i landets tidningar, här i Dagens Medicin.
Förekomsten av vissa biomarkörer i blodet kan förutsäga utvecklingen av demens upp tio år innan en faktisk diagnos ställs, enligt en ny studie från KI, som refereras av LifeScience Sweden och Neurologi i Sverige. Giulia Grande och Davide Vetrano, bägge forskare vid KI, citeras. Flera italienska medier plockar också upp detta, här il Giornale.
Lisa Thorell, professor i psykologi vid KI, medverkar i SVT-dokumentären ”Smalast vinner” om osunda skönhetsideal och influensers makt.
Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid KI , skriver debattartikel ihop med KI:s före detta rektor, Ole Petter Ottersen, i BMJ, om hur viktigt det är att fylla gapet i finansiering så att Afrika kan bygga motståndskraft mot infektioner.
Axel Wester, forskare vid institutionen för medicin vid KI, intervjuas i Aftonbladet om den dolda folksjukdomen fettlever som visar sig öka risken för att dö i olika sjukdomar, enligt en ny studie. Studien tas också upp av tyska Focus.
Johan Fredin-Knutzén, psykolog och doktorand vid KI, intervjuas av SR P4 Halland om studier som visar att enklare, billigare hinder kan minska antalet självmord på spåren.
Yuki Zhang, postdoktor vid institutionen för medicinsk epidemiologi, KI, svarar på Aftonbladets frågor om varför tre av tio fall av bröstcancer upptäcks mellan mammografiundersökningarna.
Marian Papp, yogaforskare vid KI, kommenterar i DN den återkommande trenden med pilates i DN.
Ytterligare en studie pekar på att skärmtid påverkar sömnen negativt hos tonåringar. Särskilt tydligt syns det bland flickor. Sebastian Hökby, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid KI, är en av forskarna bakom studien, skriver TT, här i SvD. Flera amerikanska medier plockar också upp detta. Här KBTS, en Louisiana-baserad kanal som sänder i flera delstater.
Kurera skriver om KI:studien som visat att även relativt låga halter fluorid kan ha negativa effekter på barns tidiga utveckling.
Italienska La Reppublica tar upp och diskuterar KI-studien som visat att tidiga insatser på levnadsvanor, som barn eller ungdomar kan leda till en minskning med upp till 88 procent av risken att dö i förtid som vuxen.
Publikt skriver om de brister som Riksrevisionen hittat i flera myndigheters årsredovisningar, bland annat vid KI.
Jessica Norrbom, fysiolog och forskare vid KI, ger i en artikel om löpning tips till SvD:s läsare om hur man andas bäst för att syresätta sig.