Publicerad: 2024-04-11 15:41 | Uppdaterad: 2024-04-18 12:18

KI i medierna 1– 7 april

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Fokus intervjuar KI-professorn Christian Rück om hans nya bok och om varför en nollvision för självmord inte är realistisk. 

Antalet personer med demens kommer att fördubblas fram år 2050, skriver Aftonbladet som har intervjuat Linus Jönsson, läkare, civilekonom och professor i hälsoekonomi vid KI.

TT refererar Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin vid KI, vars studie stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kilo för gravida med obesitas.  Artiklen publiceras bland annat i SvD, Dagens Medicin, Bohuslänningen, Hallands Nyheter och Göteborgs-Posten.

Två nätter med avbruten sömn räcker för att få en person att känna sig flera år äldre än vad den egentligen är, visar en ny studie från KI som uppärksammas både i Sverige och internationellt. Australiensiska Science Alert citerar Leonie Balter, postdoktor vid KI. SR Vetenskapsradion gör ett längre inslag på temat sömn och ålder med Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid KI. 

Läkemedelsvärlden och flera internationella medier (här indiska Healthsite) intresserar sig för nyheten att KI-forskare har upptäckt hur nairo-viruset, som ligger bakom Krim- Kongo blödarfeber, tar sig in i celler. Ett steg mot riktade terapier. Ali Mirazimi, adjungerad professor vid KI, citeras.

Australiensiska Medical.net rapporterar om att en påfyllnadsdos av vaccin mot apkoppor kan vara nödvändigt enligt en studie på män hos venhälsan. Klara Sondén, biträdande statsepidemiolog och knuten till KI, citeras.

Max Gordon, KI-forskare och initiativtagare till Clinical AI research-lab på Danderyds sjukhus, intervjuas om AI i vården i MedTechMagazine.

Life Science Sweden skriver om AstraZeneca som i samarbete med KI utvecklat ett radioaktivt spårämne som med hjälp av PET kan mäta hur ett läkemedel påverkar kroppen. Patienter med Chrohns sjukdom är de som har närmast klinisk nytta.

Nils-Göran Larsson, professor i mitokondriell genetik, KI svarar på en läsarfråga i Forskning & Framsteg om nobelpristagaren Otto Warburgs teori om mitokondriernas betydelse för cancer. Teorin har en renässans, menar Larsson, då det finns starka belägg för att cancerceller omprogrammerar sin ämnesomsättning.

Johan Frostegård, professor i medicin vid KI, debatterar i tidningen Curie svårigheterna att förena rollerna som läkare och forskare. I tidningen Kvartal sammanfattar samme Frostegård pandemiårens debatt i samband med Anders Tegnells bok.

https://kvartal.se/artiklar/anders-tegnell-fick-ratt/

Tommy Lundberg, docent i fysiologi vid KI, medverkar i SR Kropp och Själ om det nygamla muskelbergsidealet för män.

Sven Bölte, psykolog och professor vid KI , intervjuas av tyska Focus om autism och aspberger. Artikeln sprids till fler internationella medier under veckan. 

Maria Ahlsén, fysiolog vid KI, avlivar myten om barn blir hyperaktiva av socker på Forskning.se.

Beroendeforskaren Anders Nilsson vid KI medverkar i SVT Uppdrag granskning om sajter där barn dras in i online-spel om pengar. 

Läkemedelsvärlden rapporterar att fryshaveri-rapporten dröjer minst till mitten av april, och citerar professor Matti Sällberg, dekan vid KI Syd. 

Fernanda Costa Svedman, postdoktor vid institutionen för onkologi-patologi, KI, får Pfizers och Svensk onkologisk förenings forskningsstipendium för studier av ctDNA som biomarkör, skriver Läkartidningen.

Vetenskapsradion Hälsa intervjuar Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid KI, som berättar om särskilda rum i New York där självmordsnära kan finna trygghet. 

SR Stockholm rapporterar att det var en noceboeffekt som gjorde att åtta personer behövde föras till sjukhus med symptom efter gaslarmet vid Säpos. Karin Jensen, professor i kognitiv neurovetenskap vid KI, förklarar.

Ofta Wersäll, anknuten till forskning på KI, leder den första gynekologmottagningen i öppenvården i Sverige som specialiserar sig på endometriospatienter, rapporterar SVT Stockholm.

Ulf Arborelius, docent vid KI, demonstrerar hur polisens nya vapen med gummiprojektiler fungerar för Aftonbladet

Träning funkar för icke-sjukhusinlagda patienter med post-COVID-tillstånd, enligt en KI-studie skriver flera internationella siter, bland andra Drugs.com. Andrea Tryfonos, forskare på KI, refereras.

Aftonbladet skriver om när fetman är farlig och intervjuar Ylva Trolle Lagerros, docent vid KI.

Tusentals svenskar behandlas med hjärtmedicin i onödan, visar en ny studie från KI som uppmärksammas av SVT nyheter. Tomas Jernberg, professor vid KI, intervjuas.