KI i medierna 21-27 april
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Aftonbladet rapporterar här om en ny studie som kopplar kosttillskott till bukfetma, KI:s preventionsprofessor Ylva Trolle Lagerros kommenterar.
MSN Sverige lyfter här KI-rön som kopplar skärmtid till depression och citerar KI-doktorand Sebastian Hökby.
Också TV4-nyheterna tog upp rönen kring skärmtid men vinklade lite annorlunda – flickor är extra utsatta.
Prorektor Martin Bergö kommenterar här i TV-nyheterna att Harvard vägrar gå med på Trumps krav.
SR rapporterar här om GU-rön som visar att fettoperationer påverkar hälsan positivt även om patienten går upp i vikt igen, Ylva Trolle Lagerros kommenterar.
Tidningen Arbetsliv rapporterar här om KI-forskning som visar att psykisk ohälsa i barndomen ökar sårbarheten också senare i livet, KI-docent Jurgita Narusyte är intervjuad.
Borås tidning frågade sig varför vissa blir vänsterhänta och tog hjälp av professor emeritus Hugo Lagercrantz för att ta reda på svaret.
KI-anknutna Hanna Milerad, tillika överläkare, resonerar här i krönikeform i Läkartidningen kring varför man vill bli doktorand.
Medicinsk Access plockade här upp en KI-studie som visar att en ovanlig men allvarlig sjukdom bland barn ökar. KI-docenterna Helena Hildenwall och Milan Chromek citeras.
TT rapporterade att populära viner innehåller höga halter PFAS, något toxikolog Mattias Öberg kommenterar i texten som publicerades på många ställen, här i Nyheter 24.
SR:s P1 Morgon rapporterade om den bortgångna kulturpersonligheten Stina Oscarsson och hennes mångåriga anorexia, en av de som kommenterar är KI:s Ata Ghaderi, 1:40 in i programmet.
SR rapporterar om att regeringens utredare, KI-professorn Jan Albert, kommit med delbetänkande i pandemiberedskapsutredningen där det bland annat lades fram underlag till en ny pandemilag.
Universitetsläraren skriver om Riksrevisionens kritik av lärosäten som sparar för mycket pengar, bland annat KI.
Johanna Lätth, forensisk specialistpsykolog vid KI och Kriminalvården, intervjuas av DN om gemensamma drag hos män som våldtar.
TV4 låter Mikael Rydén, professor i fettvävsforskning vid KI, kommentera ett nytt läkemedel för viktminskning i tablettform.
Sophia Schedin Weiss, docent vid KI, intervjuas av Neurologi Sverige om glykanernas roll för tidigare diagnos av Alzhiemers.
Olof Lindberg, forskare vid KI, är en av författarna till en artikel om vad som händer i hjärnan vid frontallobsdemens i The Conversation, som också plockats upp av Yahoo News.
Tyska forskare har samarbetat med KI och svenska tvillingregistret i en studie som undersökt om förmågan att uppskatta musik är genetiskt betingad, skriver bland annat Berliner Morgenpost.
SVT Stockholm gör inslag om hur unga forskartalanger från USA ska erbjudas jobb i Stockholm och har intervjuat Maria Eriksdotter, rektorsråd och professor i geriatrik vid KI, samt finansråd Aida Hadžialić.
Forbes skriver om att Jesper Parnevik deltagit i en studie på Cellcolabs som använder stamcellsteknik utvecklad på KI.
Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid KI, kommenterar i SR troligheten i att USA:s hälsominister Robert F Kennedy presenterar ett svar på vad som orsakar autism i september.
MittI skriver om en ny studie från KI som bygger på nätverksanalys av ungdomar i Upplands -Bro om vad de själva ser som orsaker till psykisk ohälsa.
Martin Bergö, prorektor vid KI, intervjuas i DN om vad KI gör för att stödja Trumpkritiska forskare från USA som kan tänka sig att fortsätta sina karriärer i Sverige.
Amaia Calderón-Larrañaga, och Anders Wimo, forskare från KI, står bakom en ny rapport om vad demens kostar samhället och citeras i Senioren.
Josef Milerad, lektor vid Institutionen för barns och kvinnors hälsa, KI och Hugo Lagercrantz, professor emeritus i barnmedicin, KI, skriver slutreplik i SvD där kritik riktas mot skolhälsan.
Tommy Lundberg, docent i fysiologi vid KI, kommenterar en granskning av Sportbladet som ger perspektiv på elitsatsningar i unga år.
Forskare vid KI har utvecklat en metod för att spåra hur nervceller och hörselceller bildas i embryot, vilket kan bana väg för nya behandlingar mot hörselnedsättning, skriver tyska Boltweise.
Nesim Mir, skådespelare och läkarstudent vid KI, porträtteras av MittI.
Anna Eva Hallin, logoped och forskare, KI, är en av dem som vänder sig emot Skolministerns kritik mot ”lyssneläsning" på SvD Debatt.
Lars Sävendahl, professor i barnendokrinologi vid KI, intervjuas om en operationsmetod som hindrar barn från att bli för långa, vilket SvD skriver om.