Publicerad: 2025-03-28 23:14 | Uppdaterad: 2025-03-28 23:33

KI i medierna 17-23 mars 2025

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Erik Melén, professor vid KI, ger råd till DN:s läsare i frågan som många svenskar ställer sig just nu - är det pollenallergi eller snuva?

Sai Kocherlakota, glaukomforskare vid KI och S:t Eriks Ögonsjukhus, har tilldelats anslag inom EU:s främsta finansieringsprogram för forskning, skriver IT-hälsa.

IT -hälsa rapporterar också om att patienter med demens har en betydligt högre risk att avlida efter en höftfrakturoperation – särskilt under det första året. Michael Axenhus, forskare vid KI, institutionen för kliniska vetenskaper på Danderyds sjukhus, citeras.

Ferdinand von Walden, docent vid KI, forskar om fysisk träning och muskelfunktion hos barn och vuxna. Han blir eld och lågor när han får höra talas om ex-soldaten David som är personlig tränare till Emma, som har en CP-skada, i ett reportage i DN. 

Hans-Olov Adami, professor emeritus KI, argumenterar tillsammans med kollegor i Aftenposten emot ett norskt förslag om screening för prostatacancer.

Samtidigt skriver SciTech Daily att män som struntar i prostatascreening löper 45 procents högre risk att dö, enligt en ny studie, och intervjuar Tobias Nordström, urolog och anknuten till forskning på KI. Även i New York Post och tyska IT Boltweise.

Ylva Trolle Lagerros, professor i prevention vid KI, medverkar i ett inslag i SVT Nyheter som listar fyra myter om fetma. 

Sven Andréasson, professor emeritus i socialmedicin vid KI, kommenterar i Alkohol&narkotika en ny rapport som kartlagt hälsovinster med att dricka mindre alkohol.

Studentlivet i Flemingsberg är obefintligt, rapporterar tidningen Mitti, som besökt campus och pratat med studenter.

Diagnosen utmattningssyndrom försvinner. Elin Lindsäter, docent vid KI, säger till TT ( här i Aftonbladet) samt till SR Ekot att hon tycker att det är positivt att ett vagt begrepp nu försvinner.

Philip Lindner, docent i klinisk psykologi vid Centrum för psykiatriforskning vid KI, berättar för IT-hälsa om en ny app som ska underlätta för personer för ADHD.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid KI, intervjuas om att alla nyfödda ska få medicin mot RS-virus i SR Ekot.

Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid KI, var sakkunnig när Erik Fenns mål togs upp i tingsrätten. Erik fick inte mönstra i svenska Försvarsmakten på grund av sin autism-diangnos, men idag är han stridssjukvårdare i Ukraina, skriver Svenska Dagbladet.

Sven Bölte får ställa upp med fler kommentarer i media denna vecka när Regeringen vill granska privata aktörer som erbjuder utredningar för adhd-diagnoser, enligt MSN Sverige.  

Sven Bölte citeras också i DN om de felaktiga påståenden om adhd som sprids på TikTok.

Hans Berg, professor i gravitationsfysiologi vid KI, förklarar för DN och för SR P1 Morgon hur människan stegvis förändras i rymden, med anledning av att två astronauter var fast där sedan juni på grund av tekniska problem (nu är de åter på jorden).

TT har intervjuat Lisa Westerberg och Rodrigo Fernandez Gonzalo, bägge KI-forskare, i samma ämne, här i Aftonbladet.

Läkemedelsvärlden skriver om att acetylsalicylsyra i låg dos varje dag minskar risken för återfall hos vissa patienter med tjock- eller ändtarmscancer, enligt en ny nordisk studie. Anna Martling, professor i kirurgi vid KI, uttalar sig.

BioWorld skriver om att en kombination av antikroppar mot Epstein-Barr-viruset (EBV) och genetiska faktorer kan vara kopplad till en ökad risk för multipel skleros (MS), enligt en studie från KI och Stanford University.  Tomas Olsson, professor i neurologi vid KI, intervjuas. 

Kajsa Kaijser, barnläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och doktorand vid KI, avråder från att oreflekterat ge små barn smörklickar för att sova bättre. En trend i sociala medier föreslår detta, enligt  TV4.

Olle Wiklund, forskare och doktorand KI, berättar i en intervju med IT karriär om varför digitalt självhjälpsmaterial kan fungera för att förebygga alkoholproblem på jobbet.

Könsbekräftande hormonbehandling minskar förekomsten av depression bland transpersoner skriver DN, som har intervjuat Richard Bränström, psykolog och forskare vid KI. 

Nyhetsbrevet Sunt arbetsliv intervjuar Karen O´Quin, doktorand vid nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid KI, om olika sätt att använda tid som suicidprevention eftersom många självmord är en impulshandling.

Karolinska Institutet har minst antal anställda per chef med 6,3 medarbetare per chef, att jämföra med Mittuniversitetet som har 72,4 medarbetare per chef. Det visar en granskning från Publikt.

Att i realtid kunna följa sin alkoholkonsumtion verkar kunna bidra till att konsumtionen minskar enligt en studie från KI, som tidningen Accent skriver om

Mai-Lis Hellénius, professor vid KI och Lars-Ove Nilsson, officer vid Försvarsmaktens enhet för fysisk prestationsförmåga skriver att också det svenska folket måste rustas upp, på DN Debatt. Unga tillbringar mer tid sittandes än många 90-åringar och vi blir allt svagare – både fysiskt och mentalt.