KI i medierna 14–20 april
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Medicinsk Access lyfte aktuella KI-rön om ett nytt icke-hormonellt preventivmedel. Luca Jovine citeras.
Aftonbladet hälsa konstaterar här att fler borde börja äta blodfettsänkande läkemedel, KI-forskarna Ali Yari och Tomas Jernberg är intervjuade.
KI:s Maria Feychting intervjuas här i Expressen apropå att Centerpartiets tillträdande andre vice ordförande motionerat om större förståelse för personer som lider av "elöverkänslighet".
Arbetet skriver här om hur yrkeslivet kan te sig när AI blir chef, KI-doktorand Karin Hennum Nilsson är intervjuad.
Carl-Johan Sundberg är en av undertecknarna till den här debattartikeln i Göteborgs-Posten som uttrycker oro för att ungas förtroende för vetenskap tycks vara nedåtgående.
Tidningen Accent rapporterar här om personer som slutar jobba i förtid på grund av alkoholrelaterade sjukdomar, KI:s, och SU:s, folkhälsodoktorand Emma Carlsson är intervjuad.
Anna Mia Ekström intervjuades av SVT Stockholm om konsekvenserna som följer av Trump-administrations politik på forskningsområdet. Inslaget gick också i Rapport.
Ekström gästade också TV4:s Efter Fem för att prata om samma ämne, cirka 18 minuter in i programmet.
SVT:s Rapport lyfte nydisputerade Ragnhild Eikemos forskning om hur bra vården är på att identifiera våldsutsatta gravida, 2.20 in i sändningen.
SR Ekot lät KI:s Bengt Winblad kommentera att alzheimer-läkemedlet Lekanemab godkänts av EU-kommissionen.
SvD skriver här om den i Sverige ganska okända diagnosen PDA, Sven Bölte intervjuas.
Italienska Corriere della sera tog upp nyliga rön från KI som handlar om hur andningen hänger ihop med pupillerna.
Professor emeritus vid Harvard och KI, Hans-Olov Adami, samt Nobelkommitténs sekreterare tillika KI-professor Thomas Perlmann intervjuas här av Aftonbladet apropå Trumps attack på just Harvard.
Här intervjuas prorektor Martin Bergö i P1 Morgon om Trump-administrationens attack mot Harvard.
Samme Bergö uttalar sig här i SvD om möjligheten för svenska universitet att locka forskare från amerikanska, givet situationen.
Ata Ghaderi intervjuas här i SVT Södertälje om en studie som syftar till att hitta ett digitalt verktyg som ska hjälpa unga som riskerar att utveckla ätstörning.
DN rapporterade om ett hemligt nätverk av offentliganställda personer som oroas över repressalier för att de engagerar sig för klimatet, Karolinska Institutet nämns.
Ett flertal KI-forskare argumenterar här på debattplats i Dagens Medicin att patienter med typ 2-diabetes också borde få sina levrar undersökta.
Dagens Medicin rapporterar här att KI-forskaren Jakob Theorell som prisas för en artikel om autoimmun encefalit.
Läkartidningen rapporterar här om ökande söktryck till landets läkarprogram, samt att KI som vanligt hade flest sökande.
Aftonbladet Hälsa funderar här kring vad det beror på att vissa drabbas av förfärliga baksmällor, medan andra verkar tämligen oberörda, Sven Andréasson är intervjuad.
Josef Milerad och Hugo Lagercrantz från KI har satt sina namn under den här debattartikeln i SvD som efterlyser satsningar på skolkuratorer och -psykologer.
Aftonbladet valde att använda den här TT-artikeln, många andra gjorde det också. Ämnet är blodsäkerhet och hur klimatförändringar kan försämra just den, KI:s Gustaf Edgren intervjuas.
Aftonbladet skriver här om fenomenet gaslighting och låter Katarina Howner kommentera.
SR P4 Stockholm intervjuar här Helena Kopp Kallner om ett möjligt samband mellan kaffekonsumtion och PMS.
SVT Nyheter Halland har här intervjuat Lisa Thorell om det skulle kunna finnas något som kunde kallas scroll-beroende.
KI:s Sara Hägg är en av de intervjuade i den här DN-artikeln om kritik mot teorin om de blå zonerna där ovanligt många ska nå ovanligt hög ålder.
TV4-Nyheterna tar här hjälp av KI-professor Peter Stenvinkel när de förutspår att livslängden kommer att vara kortare i framtiden.
Även Aftonbladet Hälsa funderade kring livslängd, här medverkar Mai-Lis Hellénius och konstaterar att kosten förmodligen spelar stor roll för hur gamla vi blir.
Veckans Kropp & Själ i P1 handlade om patientmötet och hur man som patient kan förbereda sig på bästa sätt. KI:s Astrid Seeberger medverkade liksom Rita Fernholm som är aktuell med en bok i samma ämne.