KI i medierna 10 – 16 februari
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
TV4-nyheterna rapporterade om nya sätt att upptäcka cancer tidigt genom ett enkelt blodprov, KI-professor Mathias Uhlén intervjuas i inslaget, cirka tio minuter in i sändningen, och KI-professor, samt prorektor, Martin Bergö kommenterar rönen i studien. Inslaget börjar 14:45 in i sändningen.
Universitetsläraren har granskat vilka lärosäten som erbjuder studenter och/eller personal gratis mensskydd, KI gör både och.
SvD benar i den här artikeln kring hur mycket man ska oroa sig för korvkonsumtion hos barn. KI-docent Janina Seubert finns bland de intervjuade, liksom KI-anknutna Susanna Larsson.
Senioren beskriver här utmaningarna med att komma tillbaka efter en höftoperation, KI-doktorand Anahita Amirpour är intervjuad. Samma studie uppmärksammades också av Svensk Farmaci.
Läkemedelsvärlden rapporterar här om aktuell forskning som visar på ojämlik förskrivning av hjärtskyddande läkemedel. Professor Anna Norhammar citeras. Samma studie uppmärksammades också av Svensk Farmaci.
KI:s Mats Brenner är en av de intervjuade när DI berättar om försök att bekämpa förfalskade intyg, diplom och certifikat.
Fackförbundet ST:s sajt Publikt var ett av medierna som uppmärksammade att Mynak ska avvecklas och arbetsuppgifterna, bland andra, ska föras över till KI.
Aftonbladet skildrar här hur livet ter sig för en kvinna som drabbats av köldallergi. KI-anknutna Theo Gulen kommenterar att tillståndet är mycket ovanligt. Nyheten befanns så intressant att MSN Schweiz plockade upp den.
KIB:s Hanna Frank är här intervjuad av Universitetsläraren apropå en rapport från SUHF som visar att medie- och informationskunnighet som ämne inte är så integrerat som det borde i högre utbildningar generellt.
Aftonbladet rapporterar här om en ny UU-studie som kopplar magbesvär till psoriasis. KI:s Jakob Wikström kommenterar.
KI:s Eva Lindqvist är en av undertecknarna till den här debattartikeln på Altinget.se som argumenterar för att bristen på arbetsterapeuter är ett hot mot patientsäkerheten.
DN skildrar här konceptet bodydoubling som fungerar som ett stöd, bland annat för personer med NPF-diagnos. Sven Bölte är en av de intervjuade.
TV4 rapporterar om kraftig ökning av vejpandet bland Sveriges unga, KI-doktorand Alma Larsdotter Zweygberg kommenterade i studion i Efter Fem. MSN gjorde en rewrite på inslaget.
KI-forskning citeras i den här resonerande texten som kretsar kring digital och analog inlärning i italienska affärstidningen Il Sole 24 ora.
SvD rapporterar om farhågor för att Ozempic gör att också muskelmassan minskar, inte bara fettet. Kerstin Brismar och Mai-Lis Hellenius kommenterar.
Populärvetenskapliga New Scientist rapporterar här om nyliga rön som möjligen kopplar paracetamol-användning under graviditeten till viss ökad risk för ADHD hos barnet, KI:s Viktor Ahlqvist är en av de citerade.
Miriam Merad heter årets Sjöbergpristagare, rapporterar här Life-Time som låter KI-professor Urban Lendahl förklara varför.
KI-forskarna Johan Ericsson och Zjanna Alekseenko har utvecklat en metod för att behandla Parkinsons sjukdom med hjälp av stamceller, en metod som nu ska utvecklas av företaget Smartcella, berättar här Life Science Sweden.
KI:s Astrid Seeberger levererade Tankar för dagen i SR P1.
Sven Bölte konstaterar här i TV4-nyheterna att personer med autism-diagnos löper större risk att utsättas för brott än att bli de som utför dem, detta apropå masskjutningen i Örebro.
Samma händelse har också lett till ryktesspridning och felaktigheter kring reglerna för vapenlicens, här försöker Källkritikbyrån reda ut vad som faktiskt stämmer, bland annat med hjälp av Marianne Kristiansson.
Stefan Swartling Peterson är här intervjuad i Forskning & Framsteg om konsekvenserna av Trumps planer på att strypa bistånd.
KI:s Lena Klingspor är en av de intervjuade i den här Läkartidningen-artikeln som handlar om strategier för att rusta vården mot multiresistent jästsvamp. Artikeln gav en rewrite på TV4, och för tankarna till ett visst poddavsnitt.
Ungdomar i Hjo ska få tillfälle att slå sönder saker som stressdämpande åtgärd, berättar här SVT Nyheter Väst, lite tveeggad metod, anser KI-forskare Dan Hasson.
Vanliga SSRI-preparat, normalt utskrivna som antidepressiva, har också visat sig ha god effekt mot ångest rapporterar här Aftonbladet, sig stödjande på KI-docent Elin Lindsäter bland andra.