Publicerad: 2022-03-09 09:17 | Uppdaterad: 2022-03-28 16:57

KI-forskare erbjuder ukrainska forskare plats

Ukrainas flagga mot en blå himmel.
Situationen i Ukraina Foto: Getty Images

På olika sätt, bland annat genom organisationen EMBO, som stödjer forskare och forskning inom life sciences, har flera KI-forskare erbjudit sig att ta emot ukrainska kollegor.

Organisationen EMBO har publicerat en lista på sin webbsida där life science-forskare från hela Europa, och övriga världen, kan skriva upp sig för att erbjuda plats i sina labb åt ukrainska forskare. Solidaritetslistan, som EMBO kallar det, handlar inte bara om plats i labb, utan kan även handla om att kunna erbjuda kontorsplats, bostad eller hjälp med kontakter, skriver organisationen på sin webbplats. 

Hittills har bland andra KI-forskarna professor Tibor Harkany, professor Camilla Svensson, professor Luca Jovine, senior forskare Simon Elsässer och biträdande lektor Sean Rudd anslutit sig till listan.

Ytterligare KI-forskare har också anmält sig via listan Labs supporting Ukrainian Scientists 

Professor Thomas Helleday och hans team har redan tagit emot en ukrainsk kollega inom deras cancerforskning. I ett inslag på TV4 Nyheterna berättar de mer om hur det gick till. Läs även en intervju med den ukrainska forskaren på Cancerfondens webbplats.

Dessutom har Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) meddelat att de under 2022 avsätter 30 miljoner kronor för att stödja ukrainska forskare. Pengarna kan sökas av ukrainska medborgare med doktorsexamen som anställs på svenska universitet för att bedriva forskning inom SSF:s områden: naturvetenskap, teknik och medicin. 

 

Läs mer om SSF:s stöd till ukrainska forskare