Konferenser och symposier Hälsokrisforum

2024-11-27 13:00 - 17:30 Add to iCal
Campus Solna Salen Eva & Georg Klein, Våning 3 (entréplan) i Biomedicum, Karolinska Institutet Campus Solna, Stockholm
Logotype för Hälsokrisforum 2024. Lila bakgrund med en världskarta, KI:s logotype och texten Hälsokrisforum 2024

Sverige står inför stora förändringar och utmaningar för att öka beredskap för framtida hälsokriser. Universitet och högskolor kan vara en viktig resurs i det arbetet och som del av totalförsvaret. Den 27 november 2024 bjuder Centrum för hälsokriser in till Sveriges första Hälsokrisforum, i syfte att samlas kring samtal om vad lärosätena kan göra i en hälsokris och hur de kan stötta det omgivande samhället.

Anmälan är nu öppen 

Klicka här för att anmäla dig till Hälsokrisforum 2024. Det finns ett begränsat antal platser. 

De senaste åren har vi upplevt en rad kriser, både i vårt närområde och globalt, som kraftigt påverkat vår hälsa, så som extemväderhändelser, väpnade konflikter och inte minst covid-19-pandemin. Hälsokriser är händelser som riskerar att orsaka allvarlig negativ påverkan på både individer och hela samhällen. Att ha en god beredskap och förmågor att hantera hälsokriser är av yttersta vikt för Sverige, och där kan kompetens och förmågor som finns på landets lärosäte vara till stor nytta. 

Hälsokrisforum 2024 samlar personer från lärosäten, Regeringskansliet, myndigheter, regioner, civilsamhället, professionsföreningar med mera för att tillsammans diskutera vad lärosätena kan bidra med i en hälsokris och hur de bäst samverkar med övriga samhället och som en del av totalförsvaret. 

Under en eftermiddag kommer Hälsokrisforum 2024 att bjuda på presentationer, panelsamtal och workshops för att tillsammans utforska vad lärosätena gör och hur de kan stötta det omgivande samhället, när hälsokrisen eller kriget kommer. Vi kommer även att visa informationsposters om utbildningar inom hälsokrisområdet. Tillsammans hoppas vi kunna göra forumet till ett startskott för ett ökat engagemang kring lärosätenas roll i hälsokriser och som del av totalförsvaret. 

Program

27 november 2024 

13:00-17:30: Hälsokrisforum

17:30-18:30: Mingel

18:30: Middag

  • 12:30 - Registrering öppnar
  • 13:00 - Inledningstal av Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernersson
  • Talare:
  • 14:15 - Panelsamtal: Lärosätenas roll i framtida hälsokriser och behov

    Paneldeltagare: 

    Moderator: Maja Fjaestad, tidigare statssekreterare, expertkoordinator i samhällspolitik och beredskap på Centrum för hälsokriser

  • 15:00 - Fika 
  • 15:25 - Workshops 

    I ett antal workshoppar kommer vi att diskutera frågan om lärosätenas roll i hälsokriser och i totalförsvaret. Exempel på frågor som kommer tas upp är: vilka är behoven av utbildning och kompetensförsörjning, expertrådgivning, analys och utvärdering? Hur kan vi bättre samverka mellan lärosätena och det omgivande samhället? 

    För att göra workshopparna aktuella och engagerande kommer de att utgå från fiktiva scenario inom ett antal hälsokrisområden. 

    I anmälan önskar du vilken workshop du vill delta i. Du får välja ett första- och ett andrahandsalternativ. Vi kommer att försöka tillgodose alla önskemål, men det kan finnas behov av att flytta deltagare för att säkerställa en bra gruppsammansättning.

    • Extremhetta och dess hälsoeffekter

      Workshopledare: Petter Ljungman, expertkoordinator extremväder, klimat och hälsoeffekter, Centrum för hälsokriser, och Christofer Åström, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet

      Om workshopen: En värmebölja har svept in över landet och på många ställen är det över 35 grader varmt. Enligt väderprognosen ser det ut som extremhettan kommer att hålla i sig, och oron för hur sårbara grupper ska klara av detta ökar. Vilka kunskaps- och utbildningsbehov finns för att olika samhällsaktörer ska bli bättre på att hantera hälsoeffekterna av extrem hetta? Och hur kan lärosätena bidra både för att stärka resiliensen inför kommande extremväder, och för att tillvarata lärdomar från andra länder?

    • Sveriges roll i internationella hälsokriser 

      Workshopledare: Johan von Schreeb, föreståndare, Centrum för hälsokriser, och Per Becker, Professor i risk och hållbarhet, Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet, Lunds universitet

      Om workshopen: I en globaliserad värld ska Sverige inte bara hantera hälsokriser som drabbar landet, utan även bidra internationellt.  I den här workshoppen diskuterar vi utifrån aktuella situationer, erfarenheter och lyfter nya satsningar som WHOs internationella Emergency Medical Teams system som sätter standards och samordnar internationella insatser. Hur kan lärosätena bidra? Kan sekonderingar av experter till hälsokriser underlättas och vad krävs för det? Och hur kan lärosäten, myndigheter, regioner och andra aktörer stärka samarbeten för att bidra till förbättrade insatser i hälsokriser?

    • Beslutsfattande i hälsokriser

      Workshopledare: Maja Fjaestad, expertkoordinator i samhällspolitik och beredskap, Centrum för hälsokriser

      Om workshopen: Beslutsfattande, organisation och förvaltning är aspekter av beredskap och hantering av hälsokriser, som behöver fungera för att resten av verksamheten ska vara effektiv. I workshoppen diskuterar vi beslutsfattande i hälsokriser och försöker hitta förbättrade samarbetsmöjligheter mellan lärosäten och andra delar av samhället inför framtida kriser. Vi kommer beröra behovet av information och underlag på politisk och förvaltningsnivå, och hur man bäst etablerar en konstruktiv dialog mellan vetenskap och politik.

    • Sjukvården vid fredstida hälsokriser eller krig 

      Workshopledare: Märit Halmin, expertkoordinator intensivvård med knappa resurser, Centrum för hälsokriser

      Om workshopen: Hälso- och sjukvården är en nyckelaspekt som måste fungera, och kunna expandera, i krig och fredstida hälsokriser. I workshoppen utforskar vi hur lärosätena kan bidra till sjukvården i hälsokriser, både innan, men även under pågående kris samt i utvärdering och lärande inför kommande kriser. Därtill diskuterar vi behovet av ökad samverkan mellan lärosäten, myndigheter och regioner i syfte att stärka sjukvården i kris. 

    • En ny pandemi

      Workshopledare: Hedvig Glans, expertkoordinator utbrottsberedskap och respons & Helena Hervius Askling expertkoordinator infektionssjukdomar och vaccinberedskap, Centrum för Hälsokriser, och Mårten Jansson, förvaltningschef, Sophiahemmet högskola

      Om workshopen: Året är 2035 och ett virus har börjat spridas. Kunskapsläget kring viruset, smittsamheten och sjukdomsförloppet är inte helt kartlagt och det talas om en ny pandemi. Är vi bättre förbereda femton år efter covid-19? Vad har vi lärt oss och vad har implementerats från tidigare pandemier? Kan vi dra större nytta av lärosätena inom områden som ‘realtidsforskning’ i syfte att förbättra pandemihanteringen, utbildning av vårdpersonal och andra kritiska kompetenser, samt för tillgång till kritisk infrastruktur? Kan vi finna bättre samarbetsvägar mellan våra olika organisationer?

  • 17:20 - Sammanfattning och avslutning, Johan von Schreeb, föreståndare, Centrum för hälsokriser 
  • 17:30 - Mingel
  • 18:30 - Middag

Posters

Om du representerar en organisation med utbildningsverksamhet och vill visa poster med information om era utbildningar inom hälsokrisområdet, vänligen mejla healthcrises@ki.se för mer information.

Hitta hit

Eva & Georg Klein-salen, Våning 3 (entréplan) i Biomedicum, Karolinska Institutet Campus Solna, Stockholm. 

Närmaste busshållplats: Karolinska Institutet Biomedicum (busslinje 3, 6, 77, 507, 598, 697)

Närmaste tunnelbanestation: St Eriksplan (ca 15 minuters promenad)

Boende

Om du behöver övernatta i samband med Hälsokrisforumet rekommenderar vi Elite Hotel Carolina Tower, som ligger på andra sidan gatan från Biomedicum. 

Deltagaravgift

750 kronor exklusive moms

Om du önskar delta på middagen tillkommer en kostnad på 250 kronor

Betalning av deltagaravgift sker per faktura. Fakturauppgifter uppges vid anmälan. Observera att anmälan är bindande och att återbetalning av deltagaravgiften inte kommer att vara möjlig. Alla priser är exklusive moms. 

Kontakt

Om du har frågor om anmälan eller betalning, vänligen mejla: halsokrisforum2024@akademikonferens.se

Om du har frågor om konferensens innehåll eller vill ta med en poster, vänligen mejla: healthcrises@ki.se

Om Centrum för hälsokriser

Centrum för hälsokriser mobiliserar och koordinerar interdisciplinär expertis och kunskap, för att genom forskning, utbildning och samverkan, bygga nästa generations hälsokrisexperter och förbättra förutsättningarna för att hantera framtidens hälsokriser. De bedriver verksamhet inom ett flertal expertområden, med fokus på både hälsohot och sårbarheter i hälsosystem.  

Läs mer om Centrum för hälsokriser på vår webbsida.