Publicerad: 2023-10-03 12:51 | Uppdaterad: 2023-10-11 20:50

Johanna Mayer vann Forskar Grand Prix delfinal i Stockholm

Johanna Mayer, andra från vänster, vann delfinalen i Forskar Grand Prix den 29 september 2023. Johanna ståe med diplom och blommor omgiven av de andra tävlande i Forskar Grand Prix.mgiven av de andra tävlande
Johanna Mayer, andra från vänster, vann delfinalen i Forskar Grand Prix den 29 september 2023. Foto: Christofer Andersson/Vetenskapens Hus.

Forskar Grand Prix är en tävling där forskare från svenska lärosäten tävlar om vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och lättförståeliga presentationen av sin forskning och det på endast fyra minuter. Deltävlingarna är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Johanna Mayer vid avdelningen för neurogeratrik, NVS, vann Stockholms delfinal i Forskar Grand Prix fredagen den 29 september. Nu ser hon fram emot riksfinalen som går av stapeln den 23 november.

Till vardags är Johanna doktorand i Per Nilssons forskargrupp och forskar på förebyggande av Alzheimers sjukdom.

Vad var avgörande för att du lyckades?/Varför tror du att du vann?

– I min presentation försökte jag förklara svår forskning på ett illustrativt sätt med hjälp av många metaforer. Det var en fantastisk upplevelse att lära känna de andra tävlande och vi stöttade varandra mycket bakom kulisserna. Eftersom vi väntade bakom scenen har jag inte sett de andra tävlandes prestationer, och jag vet inte hur de jämför.

Vad var det första du tänkte när du fick veta att du vunnit delfinalen?

– Jag blev förvånad! Jag deltog inte i tävlingen för att vinna, utan snarare för själva upplevelsen! Det var också väldigt trevligt att få coachning av Anders Sahlman innan eventet och att förbättra min presentationsförmåga. Samtidigt som jag funderade på hur jag skulle förklara min forskning på bara fyra minuter för gymnasieelever fick jag tänka på forskningsfrågan och resultaten på helt nya sätt.

Har du medverkat i något liknande tidigare?

– Jag deltog i Biomedicum-BioClinicum Young Researchers Symposium 2021 och presenterade mitt forskningsprojekt för forskare inom andra områden på bara två minuter. Jag visade också vetenskapliga experiment för en allmän publik på en vetenskapsfestival under min grundutbildning i Jena, Tyskland. Nyligen var jag med och organiserade the Brain Awareness Week's event "En resa genom hjärnan" på KI och demonstrerade mikroskopi för allmänheten.

Hur laddar du till finalen den 23 november?

– Jag ser fram emot att lära mig mer om att kommunicera vetenskap och träffa de andra tävlande! Jag ser fram emot att fascinera unga människor för vetenskap och njuta av tiden på scenen!