Internet-KBT mot sexuella barnövergrepp testas på darknet
En ny studie som syftar till att minska sexuell exploatering av barn på internet lanseras av Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset den 26 mars. Studiedeltagare kommer att rekryteras i forum på den krypterade delen av internet som heter darknet.
Studien syftar till att utvärdera ett nytt sätt att hjälpa människor att sluta titta på och sprida dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, ett beteende som det för närvarande saknas vetenskapligt beprövad behandling för. Behandlingsmetoden som nu testas är en internetbaserad kognitiv beteendeterapi baserad på en ny manual som heter Prevent it, utvecklad vid kliniken Anova vid Karolinska universitetssjukhuset. Rekrytering av studiedeltagare kommer att ske i forum på den krypterade delen av internet som heter darknet, där delning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn är vanligt.
– På darknet finns många människor som fastnat i ett beteende de egentligen inte känner för och som de gärna vill bryta med, om det bara fanns ett sätt. Vi hoppas nu att samma internet som gör det möjligt att sprida dessa olagliga och destruktiva övergrepp, också ska kunna användas för att möjliggöra behandling, säger Christoffer Rahm, psykiater och forskare vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, och ansvarig för studien.
Psykoterapi eller placebo
För att bedöma effekten av behandlingen kommer deltagarna att lottas till antingen aktiv psykoterapi eller så kallad psykologisk placebo, det vill säga en samtalkontakt utan aktiva psykoterapeutiska inslag. Behandlingen kommer också jämföras med väntelista. Deltagarna kommer att vara anonyma och rekryteringen till studien sker över hela världen.
– Ett viktigt mål med denna studie är också att försöka demokratisera tillgången till högspecialiserad vård vid universitetskliniker, säger Christoffer Rahm.
Studien kommer att pågå i 18 månader och kommer att ske i samarbete med forskarna Katarina Görts Öberg, Stefan Arver, Gerhard Andersson, Viktor Kaldo och projektledaren Charlotte Sparre. Studien är planerad i samarbete med World Childhood Foundation och ECPAT Sverige.
Partners i projektet
– När ett fall av sexuella övergrepp dokumenteras och sprids på nätet, innebär det en retraumatisering av barnet. För att förhindra sexuella övergrepp mot barn måste vi arbeta med de som begår dessa handlingar. Det finns en stor brist på kunskap inom detta område, därför engagerar sig Childhood i projektet, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare vid World Childhood Foundation.
– För att förebygga sexuell exploatering av barn krävs många olika åtgärder. Vi arbetar med att stärka barn och unga men det behövs även förebyggande arbete mot förövare. Därför är vi kunskapspartner i projektet, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare ECPAT Sverige.
Överklagandenämnden för etikprövning godkände studien den 18 mars i år.