Hans Rosling föreläste och världen lyssnade
Hans Rosling har avlidit, som tidigare meddelats. Hans Rosling var Sveriges i särklass mest kända professor i internationell hälsa och föreläste inför en hel värld. Hans Rosling var född den 27 juli 1948 och dog på morgonen den 7 februari 2017.
Global hälsa har stått i centrum för det mesta Hans Rosling föresatt sig.
Han växte upp i stadsdelen Luthagen i Uppsala, i ett rum och kök med utedass på gården.
Ett välkänt exempel i Hans Roslings populära föreläsningar handlar om när den första tvättmaskinen kom in i huset, och hur hans mamma som i ett trollslag befriades från det slitsamma arbetet med handtvätt och tvättbräda.
Hans hustru, Agneta Rosling (född Thordeman) började jobba inom sjukvården, och Hans Rosling följde i hennes spår och började studera medicin. De studerade vid Uppsala universitet och åkte till Bangalore i Indien 1972, som utbytesstudenter. Där insåg Hans Rosling till sin förvåning att de indiska studenterna låg mycket längre fram i kunskapsnivå än han själv.
Det var en ögonöppnare som han senare kom att ägna stor kraft åt – att sticka hål på fördomar och föreställningar som byggde på gamla sanningar.
Blev läkare 1975
Hans Rosling blev legitimerad läkare 1975. Därefter följde en specialistutbildning i Hudiksvall. I slutet av 1970-talet tog de båda makarna, Hans och Agneta Rosling, beslutet att flytta till Norra Moçambique för att tjänstgöra som läkare respektive barnmorska under två år. Där upptäckte Hans Rosling en okänd förlamningssjukdom, konzo, som han också beskrev i sin avhandling.
Han disputerade 1986 och blev docent i invärtes medicin 1990 vid Uppsala universitet. Fram till 1996 arbetade han som lärare i u-landshälsovård innan han blev universitetslektor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.
År 1999 blev han utsedd till professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.
Hans Rosling var en av grundarna av den svenska sektionen av Läkare utan gränser.
År 2012 valdes han in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.
Hela världen lyssnade – och såg
Hans Roslings arbetsfält sträckte sig vida utanför Sverige. Hans son Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund tog fram ett dataprogram med en ny typ av visuell statistik, och med hjälp av det kom hela världen att lyssna på Hans Roslings föreläsningar.
Med det nya verktyget kunde Hans Rosling visa upp fler variabler och samtidigt åskådliggöra förlopp som effektivt slog hål på gamla sanningar. Graferna med rörliga bubblor visade att tillstånden i världen inte är statiska, utan hela tiden utvecklas; att världen i dag är en helt annan än för bara 25 år sedan.
Stiftelsen Gapminder grundades av Hans Rosling, sonen och svärdottern 2005 med syfte att främja en hållbar global utveckling genom ökad användning och förståelse av statistik om sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor. Efter en Ted-föreläsning som Hans Rosling höll i USA 2007, ville Googles grundare köpa mjukvaran som föreläsningen byggde på. Det fick han, eftersom tanken med Gapminder är att all information ska vara öppen och tillgänglig för alla, vilket Google redan hade affärsmodeller för. Den Ted-föreläsningen gjorde Hans Rosling känd över hela världen.
När den amerikanska tidningen Foreign Policy listade de 100 tänkare vars idéer hade format världen under 2009, hamnade Hans Rosling på plats 96, och år 2012 hamnade han på Time Magazines lista över ”The World's 100 Most Influential People”.
Han blev utsedd till Årets svensk i världen 2012, för att genom sitt arbete satt Sverige på kartan. Han sommarpratade såväl som vinterpratade i Sveriges Radio P1, och tävlade i det breda underhållningsprogrammet På spåret i Sveriges television 2009.
De senaste åren har han varit en eftersökt talare, för såväl några av världens mest inflytelserika personer på World Economic Forum som för nya studenter på KI. Studentföreläsningarna prioriterade han alltid. Han var också vän och rådgivare till många världen över, inklusive Bill och Melinda Gates.
Allvarliga sjukdomar under sitt liv
Trots att Hans Rosling ägnade sitt liv åt hälso- och sjukvård, levde han dock själv ett liv kantat av allvarliga sjukdomar. Redan i slutet av tonåren uppmärksammades onormala levervärden. Flera år senare, våren 1978 när han som 30-årig småbarnspappa gjorde sin AT-tjänstgöring i Hudiksvall, upptäckte man att han drabbats av testikelcancer som spridit sig till buken. I samband med det gjordes också en noggrannare undersökning av levervärdena och en kronisk inflammation konstaterades. När sedan sjukdomen hepatit-C upptäcktes i slutet av 1980-talet fick Hans Rosling den diagnosen.
För testikelcancern genomgick Hans Rosling en tuff strålbehandling och friskförklarades, men hans hepatit-C fortsatte att successivt försämra levern under hans liv. 2014 var han så illa däran att han riskerade att dö. Då hade nya mediciner precis kommit ut på marknaden, mediciner som Hans Rosling insåg kunde hjälpa honom. Problemet var bara att medicinerna ännu inte registrerats i Sverige och skulle dröja. Då fattade Hans Rosling beslutet att ur egen ficka betala 120 000 kronor för att åka till Japan och få behandlingen som mycket riktigt gjorde honom bättre och gav honom några år extra.
Sveriges, och kanske världens, i särklass mest kända professor i internationell hälsa levde själv ett liv kantat av allvarliga sjukdomar. Det hindrade honom inte från att enträget streta vidare med missionen att förbättra hälsan och livsvillkoren för framförallt de allra fattigaste, inte minst genom sin roll som folkbildare.
Hans Rosling somnade in på morgonen den 7 februari. Han blev 68 år.
Fler TED Talks med Hans Rosling.
Sagt av Hans Rosling
”Man kan inte diskutera framtiden baserat på en världsbild som är 25 år gammal.”
(SvD 2009-11-30)
”Sveriges framtid hänger mest på vad som händer i världen, inte på vad som händer i Sverige.”
(Pressmeddelande från KTH 2010-09-13 när Hans Rosling tilldelades KTH:s Stora pris)
”Sajten Gapminder som vi driver som ett digitalt museum på nätet har vi kallat fact-tank. Vi tycker att det finns alldeles för många think-tanks som tänker på uppdrag av någon.”
(SvD 2009-11-30)
”För mig var det en förskräckelse, på grund av min bakgrund, att se att ledande personer i näringslivet har en mer faktabaserad världsbild än vad unga aktivister och professorer på universitet har.”
(Ur dokumentären Roslings värld, 2010)
Fler utmärkelser
Som föreläsare har Hans Rosling fått ta emot en mängd utmärkelser, här är ett urval:
2005 tog han emot ÅF:s forskningsstiftelses pris för kunskapsspridning. 2006 blev han Årets folkbildare av Föreningen vetenskap och folkbildning. 2007 fick han Kunskapspriset i kategorin offentlig verksamhet av Nationalencyklopedin. 2010 mottog han den anrika kungliga medaljen Illis Quorum i åttonde storleken som numera delas ut av regeringen. Samma år fick han också KTH:s stora pris samt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj.
Hedra Hans Rosling genom att skänka pengar till UNICEF
”För Hans har det alltid varit viktigt att komma ihåg de som har det allra svårast. Därför var det hans önskan att eventuella gåvor i samband med hans bortgång skulle gå till UNICEF, FN:s barnfond”, skriver Hans Roslings hustru Agneta Rosling på familjens insamling.
Till insamlingen