Hälsosam kost kan bromsa kroniska sjukdomar hos äldre

Hälsosam kost kan bromsa ackumuleringen av kroniska sjukdomar hos äldre vuxna, medan inflammatoriska dieter påskyndar den. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet som har publicerats i Nature Aging.
Forskare har undersökt hur fyra olika dieter påverkar ackumuleringen av kroniska sjukdomar hos vuxna äldre. Tre av de undersökta dieterna var hälsosamma och fokuserade på intag av grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, baljväxter, omättade fetter och minskat intag av sötsaker, rött, processat kött och smör/margarin.
Den fjärde dieten var däremot proinflammatorisk och fokuserade på rött och processat kött, raffinerade spannmål och sötade drycker, med lägre intag av grönsaker, te och kaffe.
Drygt 2 400 äldre vuxna i Sverige följdes under 15 år. Forskarna upptäckte att de som följt de hälsosamma dieterna bromsade utvecklingen av kroniska sjukdomar.
Det gällde hjärt-kärlsjukdom och demenssjukdomar, men inte för sjukdomar kopplade till muskler och skelett. De som följde den proinflammatoriska kosten ökade däremot risken för de kroniska sjukdomarna.

– Våra resultat visar hur viktig kosten är för att påverka utveckling av multimorbiditet hos åldrande befolkningar, säger försteförfattaren Adrián Carballo-Casla, postdoktor vid Aging Research Center, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.
Nästa steg i forskningen är att identifiera de kostrekommendationer som kan ha störst inverkan på livslängd och de grupper av äldre vuxna som kan dra mest nytta av dem, baserat på deras ålder, kön, psykosociala bakgrund och kroniska sjukdomar.
Studien finansierades bland annat av Vetenskapsrådet och Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, FORTE. Forskarna uppger att det inte finns några intressekonflikter.
Publikation
”Dietary patterns and accelerated multimorbidity in older adults”, David Abbad-Gomez, Adrián Carballo-Casla, Giorgi Beridze, Esther Lopez-Garcia, Fernando Rodríguez-Artalejo, Maria Sala, Mercè Comas, Davide Liborio Vetrano, Amaia Calderón-Larrañaga, Nature Aging, online 28 juli 2025, doi: 10.1038/s43587-025-00929-8.
Fakta om dieterna:
MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay): En diet som är framtagen för hjärnhälsa och att minska risken för demenssjukdomar.
AHEI (Alternative Healthy Eating Index): En diet som mäter följsamhet till kostråd som minskar risken för kroniska sjukdomar i allmänhet.
AMED (Alternative Mediterranean Diet): En modifierad version av medelhavsdieten som anpassats till västerländska kostvanor.
EDII (Empirical Dietary Inflammatory Index): Ett index som uppskattar kostens inflammatoriska risker.