Enabling Voices Network: Hur kan AI minska social isolering för personer med förvärvade kommunikationssvårigheter
Individer med förvärvade kommunikationssvårigheter, såsom afasi och demens, möter ofta hinder för att delta i sociala aktiviteter – en central aspekt av mänskligt liv. Enabling Voices Network är ett innovativt multidisciplinärt forskningsinitiativ som syftar till att utforska hur artificiell intelligens (AI) kan minska social isolering och ensamhet i denna grupp.
Riksbankens jubileumsfond har beviljat forskningsinitieringsbidrag till det nybildade nätverket Enabling Voices för att undersöka hur AI-verktyg kan stödja människor med förvärvade kommunikativa funktionsnedsättningar. Huvudsyftet med detta initieringsprojekt är att initiera och söka finansiera ett större projekt på området.
För att uppnå detta kommer en systematisk genomgång av den begränsade befintliga kunskapen om hur AI kan stödja aktivitet, delaktighet och social inkludering av personer med förvärvade kommunikativa funktionsnedsättningar att genomföras.
Den sökta finansieringen kommer att användas till tre tvådagars workshops i Linköping, Odense och Newcastle. Dessa workshops kommer att vara strategiskt strukturerade för att driva projektet framåt:
- Workshop 1: Inledning av systematisk granskning och förberedelse av forskningsansökan.
- Workshop 2: Sammanställning och syntes av litteraturöversiktens resultat.
- Workshop 3: Utveckling av ett detaljerat forskningsprojekt fokuserat på att använda AI för att förbättra kommunikationen, förbättra socialt deltagande och främja inkludering för individer med kommunikativa funktionshinder.
– Genom dessa ansträngningar syftar Enabling Voices Network till att undersöka möjligheterna att med hjälp av AI stärka individer med förvärvade kommunikationssvårigheter och främja ett mer inkluderande samhälle, berättar Professor Christina Samuelsson, ansvarig forskare i projektet.
Nätverket består av forskare från Sverige, Danmark och Storbritannien som representerar olika vetenskapliga områden; lingvistik, kognitionsvetenskap, psykologi och logopedi. Till varje workshop har vi också möjlighet att bjuda in forskare från andra områden, såsom ingenjörsvetenskap, socialt arbete eller arbetsterapi.