Publicerad: 2015-12-21 17:19 | Uppdaterad: 2021-12-16 16:14

”Drömscenariot är att både kunna förebygga och bota”

Paolo Parini forskar på kardiometabola sjukdomar och är överläkare på Kliniken för Endokrinologi, Metabolism och Diabetes. Sedan september 2015 har han en delad professur mellan institutionen för Medicin, Huddinge, och institutionen för Laboratoriemedicin.

Photo of Paolo Parini, Department of Laboratory Medicine
Paolo Parini, foto: N/A

Paolo Parini är ett välkänt KI-namn då han forskat på KI sedan 1991. Han har sin bakgrund på MedH där han disputerade om kardiometabola sjukdomar men också gjorde en PostDoc. De senaste åren har han varit professor i klinisk kemi vid institutionen för Laboratoriemedicin (Lab Med) men sedan ett par månader tillbaka är hans professur delad 50-50 mellan Lab Med och MedH. Han har också kvar sina kliniska tjänster vid Karolinska Universitetslaboratoriet och Kliniken för Endokrinologi, Metabolism och Diabetes.

Hur känns det att vara tillbaka på MedH?

– Det är jättefint att vara tillbaka! Jag har forskat mycket vid institutionen och känner mycket folk här så det känns lite som att komma hem. Dessutom jobbar jag mycket tillsammans med Mats Eriksson på institutionen så det är också en fördel, säger Paolo Parini.

Vad handlar din forskning om?

– Jag forskar på kardiometabola sjukdomar som är ett samlingsnamn för hjärt- och kärlsjukdomar. Till exempel hjärtinfarkt, leversjukdomar och åderförkalkning. Vi studerar sjukdomarna på en molekylär nivå för att försöka förebygga bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och insulinkänslighet. Vi jobbar också mycket med hälsosamt åldrande vilket spelar en stor roll för de här sjukdomarna. Drömscenariot är att både kunna förebygga och bota.

Vad håller du på med just nu?

– Jag forskar tillsammans med Mats Eriksson och vi jobbar nästan uteslutande med att försöka förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Vi tittar särskilt på ett enzym som kallas ACAT2 och är en stor orsak till försämrade kolesterolvärden. Vi analyserar bland annat blod och tarmvävnad från människor för att jämföra de olika stegen i blodfettomsättningen. Parallellt har vi också olika cellstudier.

Kan du berätta lite om din bakgrund?

– Jag är från Italien och studerade till läkare med specialisering på matsmältning vid Bologna Universitet. Efter det stod valet mellan att flytta till USA eller Sverige. Jag valde Sverige eftersom det var ledande inom klinisk forskning då. Sedan ”tappade” jag returbiljetten och den är fortfarande inte hittad, skrattar Paolo.

Vad gillar du att göra på din fritid?

– Jag tycker mycket om att segla. Jag har en gammal vega som jag är ute med på somrarna. Sedan tycker jag om skogspromenader och svampplockning. Matlagning är också ett väldigt stort intresse. Förra året var jag med och skapade den italienska kokboken Mitt Medelhavskök som fick pris för Bästa Italienska kokbok 2014 i Gourmand World Cookbook Awards. Men det mesta av min lediga tid går till min familj. Jag är gift och har tre barn. En liten dotter som är två år och två bonusbarn som är 13 och 11.