Celiaki medför risk för kronisk leversjukdom
Patienter med celiaki (glutenintolerans) löper en ökad risk att utveckla kronisk leversjukdom. Riskökningen kan kvarstå i minst 25 år efter en celiakidiagnos. En nationell studie från Karolinska Institutet, publicerad i Lancet Regional Health – Europe, betonar nu vikten av klinisk vaksamhet för tecken på leversjukdom hos patienter med celiaki för att förhindra allvarlig leversjukdom.
Forskarna identifierade 48 000 patienter med celiaki genom den svenska ESPRESSO-kohorten samt 231 000 kontrollpersoner mellan åren 1969 och 2017. Personerna följdes i genomsnitt i 16 år och patienter med celiaki hade då dubbelt så hög risk att utveckla någon form av kronisk leversjukdom jämfört med kontrollpersonerna. Den förhöjda risken kvarstod under lång tid, och motsvarade ett extra fall av kronisk leversjukdom per 110 patienter med celiaki på 25 år. Patienter med celiaki som också hade annan autoimmun eller metabol sjukdom löpte särskilt hög risk för leversjukdom.
– Risken att den enskilda celiakipatienten ska drabbas av kronisk leversjukdom är dock låg, säger studiens förstaförfattare Jialu Yao, doktorand vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet och fortsätter:
– Men jämfört med kontrollpersoner var ändå risken för autoimmun leversjukdom och metabolt relaterad fettleversjukdom tydligt högre bland patienter med celiaki. Risken för dessa leversjukdomar var 4,86 respektive 2,54 gånger förhöjd.
Rekommenderad uppföljning
Resultaten stöder nuvarande riktlinjer som rekommenderar övervakning av leverenzym vid medicinsk uppföljning av patienter med celiaki.
– Förutom att vara vaksamma på tecken på leversjukdom, bör läkare som träffar patienter med celiaki informera dem om riskfaktorer för kronisk leversjukdom och vara uppmärksamma på till exempel nivån av blodfetter när man startar en glutenfri diet. Att vara uppmärksam på riskfaktorer för leversjukdom kan vara särskilt viktigt för patienter som redan har andra autoimmuna sjukdomar eller ämnesomsättningssjukdomar, säger studiens sisteförfattare Jonas F. Ludvigsson, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet och barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och fortsätter:
– Sannolikt drivs kopplingen mellan celiaki och kronisk leversjukdom delvis av genetiska och immunologiska faktorer, eller av biverkningar av glutenfri kost med obalanserat näringsinnehåll, säger Jialu Yao. – Framtida forskning bör fokusera på underliggande mekanismer och eventuell leverpåverkan av den glutenfria kosten i syfte att förbättra den vård patienten får.
Studien genomfördes i samarbete med forskare vid Örebro universitet, University Digestive Health Care Center Basel – Clarunis (Schweiz), Columbia University (USA), och Harvard University (USA). Se den vetenskapliga artikeln för information om finansiering och potentiella intressekonflikter.
Publikation
Long-term risk of chronic liver disease in patients with celiac disease: a nationwide population-based, sibling-controlled cohort study. Jialu Yao, Jiangwei Sun, Fahim Ebrahimi, David Bergman, Peter H.R. Green, Hannes Hagström, Benjamin Lebwohl, Daniel A. Leffler, Jonas F. Ludvigsson. Lancet Regional Health Europe, online 9 januari 2025, doi: 10.1016/j.lanepe.2024.101201.