Publicerad: 2024-04-24 14:02 | Uppdaterad: 2024-04-25 15:26

Annika Sjövall får årets Eldsjälspris av Nätverket mot gynekologisk cancer

Annika Sjövall med diplomet för årets eldsjälspris
Annika Sjövall foto: Nätverket mot gynekologisk cancer

Vi gratulerar Annika Sjövall vid forskargruppen kolorektal kirurgi som uppmärksammas med årets Eldsjälspris av Nätverket mot gynekologisk cancer.

Annika Sjövall är docent, överläkare och kirurg på Kolorektalsektionen vid Karolinska Universitets­sjukhuset och ordförande i den nationella arbetsgruppen för bäckencancer­rehabilitering.

Annika Sjövall nomineras för sitt stora engagemang för bäckencancerrehabilitering och sitt outtröttliga arbete både gällande kunskapsspridning samt för framtagandet av vårdprogrammet för bäckencancerrehabilitering. Hon har även varit en stor tillgång för oss i Nätverket mot gynekologisk cancer då hon ständigt gör sig tillgänglig för våra frågor och ställer upp och bidar till kunskapsspridning genom till exempel deltagande vid våra gyncancerdagar, webbinarium med mera,” skriver juryn i motiveringen till priset.

– Vi vill med vårt Eldsjälspris lyfta fram och hylla fantastiska individer som Annika Sjövall, som engagerar sig för att förbättra cancervården, som sprider kunskap och bidrar till att forskningen går framåt, men som även finns där som stöd för patienter och deras närstående när det behövs. Dessa eldsjälar är ovärderliga för så många cancerdrabbade kvinnor och deras närstående. De gör verkligen skillnad för så många och därför tycker vi att det är viktigt att deras insatser synliggörs, säger Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer.

Nätverket mot gynekologisk cancers Eldsjälspris vill uppmärksamma viktigt arbete mot gynekologisk cancer, och för cancerdrabbade kvinnor i hela landet. Det är nu fjortonde året som Nätverket uppmärksammar eldsjälar inom vården som har gjort skillnad för cancerdrabbade. Eldsjälspriset delades i år ut till tre pristagare på Gyncancerdagen den 20 april 2024.