Publicerad: 2021-06-24 15:37 | Uppdaterad: 2022-11-15 10:18

Andrea Carmine Belin invald i International Headache Society:s styrelse

Närporträtt av en leende Andrea Carmine Belin i ljus blus mot neutral bakgrund/vägg
Andrea Carmine Belin. Foto: Michael Belin

Andrea Carmine Belin, forskare vid institutionen för neurovetenskap, har valts in i International Headache Society:s (IHS) styrelse under en tvåårsperiod (2021-2023), vilket också kommer att tillkännages i samband med medlemmarnas Årsmötet den 9 september 2021.

Stort grattis Andrea! Skulle du kunna berätta lite mer om IHS?

– International Headache Society är en världsledande internationell medlemsorganisation för personer som har ett professionellt engagemang att hjälpa människor som drabbas av huvudvärkssjukdomar.

– Syftet med IHS är att främja både forskning, utbildning och förvaltning inom, samt utöka medvetenheten om huvudvärksområdet över hela världen. 

Vad innebär detta för dig personligen?

– Eftersom min forskning till stor del riktar in sig på just huvudvärk är det först och främst en stor ära att ha valts in i IHS:s styrelse.

– Nuvarande och tidigare styrelseledamöter är samtliga ledande aktörer inom huvudvärksforskning och kliniskt arbete och en inspiration för unga forskare och kliniker. Just nu pågår en smärre revolution på behandlingsfronten inom huvudvärksfältet då flera nya läkemedel med fokus på neuropeptiden CGPR lanseras på marknaden. Det är därför extra spännande att få vara med och utveckla IHS framtida arbetsområden. 

Och vad betyder det för din forskning?

– Denna utnämning kommer att ge mig större möjligheter att uppmärksamma den primära huvudvärkssjukdom min grupp forskar på, Hortons huvudvärk, och det som ligger mig extra varmt om hjärtat, nämligen ärftligheten kring olika huvudvärkssjukdomar. Denna position kommer dessutom att ge mig tillfälle att verka för att stärka svensk huvudvärksforskning både nationellt och internationellt.