Tidskriften Medicinsk Vetenskap
Medicinsk Vetenskap är Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning. I Medicinsk Vetenskap kan du läsa om de allra senaste forskningsrönen inom medicin och hälsa - och möta forskarna bakom fynden. Här finns också boktips, fördjupande artiklar, läsarfrågor och mycket mer.
Vaccinutveckling i raketfart
Vaccinutveckling i raketfart
De nya mRNA-vaccinen är supersmarta uppfinningar, men det är gamla vaccin också. Flera olika vaccintyper kommer bli viktiga i kampen mot covid-19, tror forskarna.
Hon vill förstå långtidscovid
Hon vill förstå långtidscovid
Judith Bruchfeld såg tidigt behovet av att samla olika experter för att utreda långtidssjuka efter covid-19. ”Det finns mycket vi inte förstår ännu”.
Koll på högt blodtryck
Koll på högt blodtryck
Högt blodtryck, hypertoni, är den vanligaste behandlingsbara riskfaktorn för hjärtsjukdom. Ändå har var fjärde person i åldrarna 53 till 78 år högt blodtryck utan att ens känna till det.
Marie Carlén vill avkoda hjärnan
Marie Carlén vill avkoda hjärnan
Sherlock Holmes var en idol när hon var barn och mamman föreslog tidigt forskaryrket. Ändå var det ingen spikrak väg till vetenskapen för Marie Carlén. I dag leder hon avancerade studier på den del av hjärnan som formar oss som individer.
Nyfiken på matvanor
Nyfiken på matvanor
Genom våra matvanor kan vi påverka både hur vi själva och planeten mår. Mer växtbaserat och mindre kött vore bra för hälsa, miljö och resurser, menar de flesta forskare. Men kan vi lära oss att tycka om vad som helst?
När kroppen angriper sig själv
När kroppen angriper sig själv
Vid en rad sjukdomar är kroppen sin egen fiende – det egna immunsystemet går till attack mot egen vävnad. Men varför gör kroppen så? Och vad har dessa sjukdomar gemensamt? Medicinsk Vetenskap har pratat med forskarna som söker svaren.
Lyssna på populärvetenskap
Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning
Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning
I podcasten Medicinvetarna intervjuas Karolinska Institutets forskare om allmänintressant och allmänrelevanta ämnen. Nytt avsnitt varannan onsdag!
I kamp mot viruset
I kamp mot viruset
Virusforskaren Ali Mirazimi har ägnat sig helt åt corona sedan pandemin slog till. Men mitt i arbetet med att hitta nya mediciner och vaccin drabbades han själv av covid-19. Nu är han i full gång igen – och hoppas på genombrott.
Fler kan räddas från självmord
Fler kan räddas från självmord
Varje år dör ungefär 1 500 svenskar i självmord. Stora insatser görs för att rädda fler av dem som ser döden som den enda utvägen – men mycket mer går att göra. Läs ett tema om suicidprevention från senaste numret av tidningen Medicinsk Vetenskap.
Nyfiken på könsskillnader
Nyfiken på könsskillnader
Hur kan vi lära oss mer om hur kön och genus hänger ihop med hälsan? En del av lösningen kan vara att öka uppmärksamheten på kön redan i den experimentella grundforskningen.
Sömnighetsrelaterade olyckor
Varför är det bra att sova? Jo, bland annat för att sömnighetsrelaterade olyckor är lika vanliga som alkoholrelaterade olyckor i trafiken. Läs mer om sömnens betydelse i vår artikel Nyfiken på sömnbrist.