Arkiv tidskriften Medicinsk Vetenskap
Här kan du hitta tidigare nummer av Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
2024
MV 4 2024
Snor och slem förknippas kanske mest med förkylningar och sniglar. Men dessa klibbiga substanser skyddar vår hälsa och har potential att användas som läkemedel. Dessutom: Stort tema om strålbehandling. Minskade biverkningar och målsökande radioaktiva läkemedel står i fokus när forskarna försöker stärka denna hörnpelare i cancervården.
MV 3 2024
Hur gammal är du – egentligen? Din biologiska ålder, till skillnad från din kronologiska, säger mer om din hälsa och förväntade livslängd. Dessutom: stort tema om forskningen kring adhd. Experterna vill att vi fokuserar mer på individuell funktion. Och hur påverkar kvinnliga könshormoner? Forskarna söker svar.
MV 2 2024
Vår förmåga att hålla balansen bygger på ett samarbete mellan flera sinnen och organ där mycket kan gå fel. Medicinsk Vetenskap har pratat med forskarna som löser våra balansproblem. Dessutom fördjupning om det nya nikotinet. Allt fler använder e-cigaretter och vitt snus, nu vill forskarna veta hur det påverkar hälsan.
Nr 1 2024
Småsnuskigt eller städdille – vad är bäst för hälsan? Helt klart är att det i vårdmiljön kan vara livsavgörande att hålla rent så att inte farliga bakterier sprids. Medicinsk Vetenskap har talat med forskarna som tar städning på rent allvar. Dessutom fördjupning om bröstcancerforskning: Om friskfaktorer och riskfaktorer och hur AI och nya mediciner kan hjälpa fler.
2023
Nummer 4 2023
Efter ett halvsekel i jordnära omloppsbana är människan på väg långt ut i rymden igen. Först tillbaka till månen, sedan Mars! För att det ska gå bra krävs mer forskning om rymdens påfrestningar på människokroppen. Dessutom: tema om levern och artiklar om meditation, mystiska djur och medicinska paradoxer.
Nummer 3 2023
Tuggummi, akupressur, vaccin. Försöken att stoppa illamående är flera. Läs om varför det uppstår, hur det (delvis) kan behandlas och om hur det går med att hitta ett vaccin mot vinterkräksjukan. Dessutom: Stor fördjupning om rättspsykiatrisk vård samt artiklar om brustet hjärta, NO och hur chatGTP kan användas inom medicinen.
Nummer 2 2023
Allt fler riskerar hörselnedsättning. Forskarna försöker hitta nya sätt rädda hörseln när den skadats, men det viktigaste är att vara snäll mot sina öron. Läs också om vardagsprylarna som kan övervaka vår hälsa, fenomenet onödig vård och kopplingen mellan konst och vetenskap. Med mera.
Nummer 1 2023
I dag sprids rykten snabbare än någonsin tack vare sociala medier. En del är också till naturen mer sårbara för konspirationsteorier. Men skeptikers oro bör inte avvisas utan bemötas, menar forskare. Plus tema som sepsis - så ska larmsystem och AI upptäcka sjukdomen i tid.
2022
Nummer 4 2022
Du kan drunkna i någons blick, eller så kan den nästan brännas. Läs om blicken – en genväg till människors inre värld. Dessutom: Nästan allt om proteiner, superämnena som fixar det mesta i kroppen.
Nummer 3 2022
Socioekonomi, kön och ålder påverkar risken för sjukdom - läs om forskningen kring ojämlikheter i hälsa. Dessutom: Så påverkar svår sorg fysiskt och psykiskt.
Nummer 2 2022
Skärmtid förknippas ofta med ohälsa hos unga, men det är mer komplicerat än så menar forskarna. Läs också om det senaste kring antibiotikaresistens.
Nummer 1 2022
Coronaviruset finns kvar och forskarna förväntar sig att nya varianter kan uppstå. Läs om hur det fungerar. Vi berättar också om forskningen som vill hjälpa ofrivilligt barnlösa.