Publicerad: 2023-09-20 14:07 | Uppdaterad: 2023-09-20 14:22

Terminsstart vid Karolinska Institutet

Slutet på augusti och början av september innebär studiestart och Karolinska Institutets (KI) campus har återigen fyllts med studenter. KI välkomnade över 2000 nya studenter till grund- och mastersprogrammen med start höstterminen 2023. Nya studenter hälsades som tidigare år välkomna under välkomstdagarna i Aula Medica och denna termin var mottagningsprogrammet även förlängt med fler aktiviteter och föreläsningar.

Studenter i KI tröjor möter nya studenter på Arlanda Flygplats
KI arrival days på Arlanda flygplats Foto: Giulia Grillo Mikrut

”Introduction Week” för internationella studenter

Nytt för i år var bland annat att internationella studenter hade möjlighet att mötas upp av KI-studenter redan på Arlanda flygplats under ”Arrival Days” 19–20 augusti. Där hjälpte studentambassadörer de nya studenterna att ta sig från flygplatsen till KI. Väl på campus fick studenterna direkt uppleva fika-kulturen då det bjöds på kanelbullar och kaffe. KI-personal, studentkåren Medicinska Föreningen (MF) och Global Friends hälsade välkomna och svarade på frågor som studenter hade om sin nya stad och universitet.

Förlängt mottagningsprogram

Även MF:s mottagningsaktiviteter var denna termin förlängt. Redan veckan innan terminsstart hade alla nya studenter, oavsett program, möjlighet att delta i aktiviteter så som rundvandringar och grillning på både campus Solna och campus Flemingsberg. Det arrangerades även en picknickdag med lekar och föreläsningar om hur man kan engagera sig inom kåren och var man kan vända sig vid problem under sin utbildning.

— Syftet med dessa aktiviteter är att ge studenterna en trygg och rolig start på sin studietid på KI, där de kan träffa nya vänner och lära sig mer om MF, säger MF:s ordförande Lovisa Hagenfeldt.

Odontologiska Föreningen, vars mottagningsaktiviteter och utbildningsprogram alltid startat tidigare än andra, välkomnade också studenterna med ett omfattande program av aktiviteter.

Glada studenter tillsammans med KI:s rektor.
Backstage välkomstceremoni Foto: N/A

Välkomstdagar

KI:s välkomstdagar arrangerades fredagen innan terminsstart för nya studenter på de globala mastersprogrammen samt utbytesstudenter och fredagen under första terminsveckan för nya studenter på grundutbildningarna. Båda dagarna innehöll ceremoni och mässa i Aula Medica.

Ceremonierna leddes med bravur av nuvarande studenter och innehöll välkomsttal från rektor, vice rektor för högre utbildning och representanter från studentkårerna. Professor Ola Hermanson var på plats och delade med humor med sig av sin resa inom forskningen. Friskvården gav tips på rörelseövningar som kan användas under studiepauser. Båda ceremonierna hade även en panel med nuvarande studenter som delade med sig av sina bästa tips. Ett exempel var sjuksköterskestudenten Olivias tips om att man kan beställa böcker från KI Universitetsbibliotek och få dem levererade antingen till campus Solna eller campus Flemingsberg.

Båda ceremonierna avslutades med underhållning från studentföreningar vid KI. Under den ena ceremonin spelades fartfyllda sånger av MF:s studentorkester Blåslaget och vid den andra ceremonin bjöds det på humoristiska sånger från MF:s dam- och herrspex: Corpus Karrolina och Flix.

Efter ceremonierna hade de nya studenterna möjlighet att fika och mingla med studierelaterade verksamheter under mässorna. Ett bra tillfälle för studenterna att få information om stöd och engagemang inför sin studietid på KI.

Förhoppningen är att introduktionsaktiviteterna vid KI ska fortsätta utvecklas och bidra till en bra start för nya studenter. Vi önskar alla studenter, nya som gamla, välkomna till en ny termin!