Publicerad: 2023-01-25 10:52 | Uppdaterad: 2024-04-12 13:33

Prisbelönta utbytesrapporter

Ett kollage av två porträttbilder. På en av bilderna ser man en kvinnlig student som står utomhus och visar upp sitt examensbevis. På den andra bilden ser vi en kvinnlig student i vit tandläkarrock.
Varje år utses de bästa utbytesrapporter på KI. De två KI-studenterna Lorete och Aurora är två av de tre studenter som fick pris i år. Foto: Privat

Härliga minnen, nya vänner och en fantastisk upplevelse. Aurora Hirvonen och Lorete Krasniqi är två KI-studenter som tagit möjligheten att åka på utbyte under sina studier. Deras beskrivning av sina respektive utbyteserfarenheter är inspirerande och dessutom prisbelönta – de blev nyligen utvalda till KI:s bästa utbytesrapporterna 2021/2022.

En del av utbytesprogrammen vid KI är att dokumentera sin upplevelse i en utbytesrapporter för att inspirera framtida studenter. För att uppmuntra studenter att fylla i berättelserna betalas den andra delen av resestipendiet ut först efter att du lämnat in din utbytesrapport. En annan anledning att lämna in berättelsen är att du då kan tilldelas utmärkelsen den bästa utbytesrapporten på KI som utses varje år. Under 2021/2022 tilldelades tre studenter priset. Dessa studenter kommer att få ett ytterligare resestipendium. 

Bild på finklädd kvinnlig student som står utomhus och håller upp sitt examensbevis.
Tidigare biomedicinstudenten Aurora Hirvonen åkte på utbyte till Milano i Italien. Foto: Privat

Minnen för livet från Milano

En av de prisbelönta utbytesrapporterna skrevs av Aurora Hirvonen som vid utbytet läste sin sjätte termin på det globala kandidatprogrammet i biomedicin. Hon åkte på utbyte till Università Degli Studi di Milano i Milano, Italien, där hon avslutade sitt examensarbete.

– Utbytestiden i Milano var en av de bästa perioderna under 2022 för mig. Jag lärde mig så mycket, speciellt om mig själv som person. Jag fick många insikter för vilken riktning jag vill ta med mina studier och karriär, praktiska tips och minnen. Mitt mål för utbytet var att bli mer självsäker och nu kan jag säga att jag lyckades uppnå detta mål, säger Aurora Hirvonen.

Auroras utbytesrapport börjar med en spännande skildring av förväntningarna som infinner sig innan man åker på utbyte. Hon delar också med sig av en del motgångar som hon upplevde innan hon gav sig av. Det blir dock tydligt att Aurora är fast besluten att åka på utbyte och trots några hinder på vägen och med hjälp av sin internationella koordinator på KI kunde hon genomföra sin utbytestermin i Milano.

Skulle du rekommendera andra studenter att åka på utbyte?

– Absolut! Den bästa tiden att resa är när du är ung. Och utbytet ger dig möjlighet att utforska ett annat land och en annan kultur. Det ger dig många nätverksmöjligheter men viktigast av allt ett stort antal vänner och minnen att vårda i många år, säger Aurora Hirvonen.

Auroras utbytesrapport inkluderar allt från ekonomi, italiensk kultur, fritid och boende. Den är fylld med resetips, lifehacks i Milano och länkar till relevanta webbplatser. Hon är glad över att ha bidragit till listan över reserapporter, speciellt om universitetet i Milano eftersom det inte fanns många tidigare rapporter skrivna på engelska om utbyte vid detta universitet.

– Jag hoppas att min rapport kan uppmuntra andra att uppleva Milano i framtiden! Säger Aurora Hirvonen.

Porträttbild på student iklädd klinikkläder, bland annat vit tandläkarrock.
Lorete Krasniqi, tandläkarstudent på KI, åkte till Prag i Tjeckien på sitt utbyte. Foto: Privat

En fantastisk upplevelse i Prag

En annan student som belönats med bästa utbytesrapport är Lorete Krasniqi som under sin utbytestid läste sin åttonde termin på tandläkarprogrammet vid KI. För sitt utbyte åkte hon till Charles University i Prag, Tjeckien.

– Det har varit en obeskrivlig, fantastisk upplevelse som jag kommer att ta med mig resten av livet. Inte minst upplevelsen från utbildningen där jag fått se och assistera vid olika typer av kirurgiska ingrepp, säger Lorete Krasniqi.

I sin reseberättelse ger Lorete en uttömmande beskrivning av sitt utbyte och delar med sig av sina erfarenheter och tips om allt från boende, ekonomi och platser att besöka i Prag. Hon tar också upp hur kulturen och undervisningen vid universitetet är samt språkbarriärer och hur man kan övervinna dem.

– Jag rekommenderar alla studenter som kan åka på utbyte att ta den möjligheten, även om det är en resa du gör ensam. Våga ge dig ut, även om det känns skrämmande och stort. Allt löser sig längs vägen och vi ångrar bara resor vi inte gjorde. Det är en fantastisk möjlighet! Säger Lorete Krasniqi.

När man läser både Auroras och Loretes reserapporter blir det tydligt att båda redan i början av sina studier visste att de ville åka på utbyte. Deras reseberättelser kommer med all säkerhet att inspirera framtida studenter att ta steget ut och pröva på internationell utbildning.

Bästa utbytesrapport 2021/2022

Studenter från KI som deltagit i studentutbyte och lämnat in en utbytesrapport föregående läsår deltar i en tävling om bästa utbytesrapport. De internationella kommittéerna (el. mots.) per utbildningsprogram nominerar en utbytesrapport vardera. Rapporten ska följa en framtagen mall där informationen runt studierna vid värduniversitetet ska utgöra huvuddelen. I övrigt bör rapporten vara välskriven och också innehålla information som kommande studenter kan komma att ha nytta av inför utbyte.

 

  1. Aurora Hirvonen, kandidatprogrammet i biomedicin
  2. Lorete Krasniqi, tandläkarprogrammet
  3. Jasmin Lundquist, läkarprogrammet

Läs deras och andra studenters utbytesrapporter i utbytesrapportsarkivet.

Är du intresserad av utbytesstudier kontakta din internationella handläggare.