Publicerad: 2016-12-07 15:17 | Uppdaterad: 2018-11-20 15:51

Nya resultat kring vesikelforskning

2013 års Nobelpris i fysiologi eller medicin delades mellan James E. Rothman, Randy W. Schekman och Thomas C. Südhof för deras upptäckter av ett rörande maskineri som reglerar vesikeltrafik, ett viktigt transportsystem i våra celler. Forskarna upptäckte att vesiklarna levererar sin last på rätt plats genom att smälta samman med mottagarmembranet. För att göra det byggs det först ett proteinkomplex som fungerar som en “blixtlåsliknande mekanism” som hjälper till att bygga en membranpor mellan vesikelmembranet och mottagarmembranet. Forskare trodde att vesillarna kollapsar i membranet på grund en passiv expansion av membranporen utan att involvera ytterligare molekylära mekanismer.

Nya resultat som publicerades i en artikel i Nature Communications visar att fusionen av vesiklar med plasmamembranet sker inte genom full kollaps i membranet utan genom ett flöde av vesikelmembranet genom poren.

– Fyndet indikerar att fusionen av vesiklar kan påverkas om ATP-produktionen minskas vilket sker i olika neurodegenerativa sjukdomar och cancer, säger Oleg Shupliakov, professor och medförfattare till studien.

Publikation

"Actin dynamics provides membrane tension to merge fusing vesicles into the plasma membrane."

PJ Wen, S Grenklo, G Arpino, X Tan, HS Liao, J Heureaux, SY Peng, HC Chiang, E Hamid, WD Zhao, W Shin, T Näreoja, E Evergren, Y Jin, R Karlsson, SN Ebert, A Jin, AP Liu, Shupliakov O, LG Wu

Nature Communications, publicerad online 31 augusti 2016, doi: 10.1038/ncomms12604.