Publicerad: 2023-11-13 15:49 | Uppdaterad: 2023-11-14 08:48

Nya KI-doktorer redo att göra världen bättre

Porträtt av Salma Aladwani
Salma Al Adwani, nybliven doktor som disputerade vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet. I bakgrunden Taotao Li. Foto: Fredrik Persson.

Diplom, saluter och fanfarer till 155 nya KI-doktorer och 13 jubeldoktorer. Den 10 november promoverades de vid en högtidlig och festlig ceremoni inför nära 1 000 gäster i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Till tonerna av Karolinska Institutets högtidsmarsch tågar processionen utmed balustraden utanför Gyllene salen och nedför den blomsterprydda trappan till Blå hallen, där gästerna väntar. Först kommer fanborgen med svenska flaggan, Karolinska Institutets fana och studentföreningarnas fanor och standar. Därefter KI:s ledning och promovendi; de nya doktorerna. 

Rektor Annika Östman Wernerson tar i sitt högtidstal upp KI:s vision ”att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla". Ordet ”alla” omfattar allt biologiskt liv på vår planet – människa, djur och växter – såväl som inre och yttre förutsättningar för fortsatt liv, poängterar hon och vänder sig till de nya doktorerna.

Annika Östman Wernerson.
Annika Östman Wernerson. Foto: Fredrik Persson.

– Med ett diplom från Karolinska Institutet är ni redo att göra världen till en bättre plats. På ett mer personligt plan uppmanar jag er att fortsätta söka efter, och sträva efter, era mål och passioner – och naturligtvis lycka, säger hon och citerar William Butler Yeats, nobelprisvinnare i litteratur: "Lycka är varken dygd eller njutning, inte den här saken eller den, utan helt enkelt tillväxt. Vi är lyckliga när vi växer". 

Tre salutskott för 50 år

Marie Arsenian Henriksson överräcker diplom till 13 jubeldoktorer.
Marie Arsenian Henriksson överräcker diplom till 13 jubeldoktorer. Foto: Fredrik Persson.

Marie Arsenian Henriksson, promotor och vicerektor för forskning, presenterar de 13 jubeldoktorer som promoverades vid KI för 50 år sedan. 

Jubeldoktorerna hämtas av var sin studentmarskalk som följer dem till trappan. Där får de diplom och en salut med tre skott som skjuts från Stadshuskajen.

Det blir dags för promovering av de nya doktorerna. De flesta disputerade i våras, och deras avhandlingar visar på bredden inom KI:s forskarutbildning. 

Här finns forskning som kan ha en direkt effekt för patienter, som Emma Hjalmarssons "Frame Running: enabling health improvements through physical exercise in individuals with cerebral palsy". 

Här finns klinisk/preklinisk translationell forskning, som "Not just a pipe's dream: plumbing the contribution of cell diversity to oesophageal homeostasis" av David Grommisch, och här finns modern, teknisk preklinisk forskning, som Mirco Martinos "The odyssey of MYC transcript from the nucleus to the cytoplasm: the molecular mechanism of the gene gating in human cancer cells". 

Delat toppar och dalar

Robert Harris, promotor och vicerektor för forskarutbildningen, är stolt och glad, säger han i sitt tal – stolt över att Karolinska Institutet har gett var och en av de nya doktorerna en unik möjlighet att bedriva sin egen, personliga forskarutbildning, glad över att de alla har utnyttjat den möjligheten. 

Robert Harris.
Robert Harris. Foto: Fredrik Persson.

– Men viktigast av allt: Jag hoppas ni förstår att ni inte bara har bidragit till vetenskapen utan också till varandra – i och med den vänskap som knutits genom att dela toppar och dalar vid labbänken, eller spänningen i att upptäcka främmande städer under konferenser. Hur ni har lärt er av varandra, om varandra och format varandra.

I grupper om sju, en grupp i taget, förs de nya doktorerna fram till trappavsatsen av varsin studentmarskalk. De får diplom och doktorshattar, det skjuts salut och applåderas, och efter en halvtidspaus med underhållning fortsätter promoveringen. Ceremonin avslutas med underhållning. 

Innan bankettgästerna välkomnas till middagen i Gyllene salen skålar alla i mousserande vin.

Kvällens meny består av grillad jordärtskocka med citrondragondrème, kryddbakad svensk hjortytterfilé med picklade kantareller samt potatis- och purjolöksgratäng och, till dessert, karamellmousse med brownie, kaffeglass, mörk chokladcremeux och chokladcrisp.

 

Romeo och Julia Kören.
Romeo och Julia Kören. Foto: Fredrik Persson.

Underhållningen framfördes av:

  • Romeo och Julia Kören
  • Oskar Bien, sång, Eric Skarby, piano
  • Mattias Wennberg, orgel, Joakim Agnas, Filip Ejmunds, trumpet
  • Stråkkapellet: Isabelle Andö, violin, Caroline Waldemarsson, violin, VIctoria Nilsdotter, viola, Tove Törngren Brun, cello

Bilder från kvällen

Jubeldoktor Kerstin Hagenfeldt.
Bildgalleri
+ 7 images