Publicerad: 2024-04-05 10:20 | Uppdaterad: 2024-04-05 10:26

KI-forskaren Emma Frans får pris från Natur & Kultur

Forskaren Emma Frans framför fotovägg med vatten.
Emma Frans. Foto: Magnus Bergström/Natur och Kultur.

KI-forskaren, författaren och vetenskapsskribenten Emma Frans tilldelas 2024 års populärvetenskapliga pris från Natur & Kultur. Hon får priset för sin breda och livfulla kommunikation av forskning och vetenskap. Prissumman är 250 000 kronor.

– Jag är väldigt glad och hedrad. Priset inspirerar mig att fortsätta mitt arbete med att göra vetenskap tillgänglig för allmänheten. Jag vill inte säga åt folk vad de ska tycka och tänka, utan fungera som en guide i en djungel av vetenskapliga studier som ibland är väldigt trovärdiga och ibland bara skräpforskning, säger Emma Frans, senior forskningsspecialist vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet. Hon fortsätter: 

– Min förhoppning är att sprida kunskap om vetenskaplig metod och uppmärksamma riskerna med blind tro på vetenskapliga auktoriteter.

Forskning till bred allmänhet

Med det populärvetenskapliga priset vill Natur & Kultur uppmärksamma personer som framgångsrikt når ut med forskning till en bred allmänhet.  

–  Med sitt mångfacetterade och kunniga deltagande i samhällsdiskussionen har Emma Frans bidragit till att fördjupa förståelsen för forskning och forskarens roll. Hennes arbete hjälper oss alla att tänka kritiskt och förstå hur vi kan använda vetenskap för att fatta faktabaserade beslut, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris har delats ut sedan 2017.  Prisutdelningen äger rum på Södra teatern tisdag 14 maj. Den är en del i evenemanget En kväll om vetenskap som Forskning & Framsteg arrangerar i samarbete med Natur & Kultur.

Juryns motivering

"Emma Frans tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2024 för sin breda och livfulla kommunikation av forskning och vetenskap. Genom böcker, artiklar i dagspress, poddar och sociala medier når hon en mycket stor och mångsidig publik. 

Emma Frans har rört sig utanför sitt eget forskningsområde, medicinsk epidemiologi, med vilja och kritiskt engagemang för att göra vetenskapen begriplig. Genom att diskutera expertrollen och dess gränser har hon även bidragit till att fördjupa förståelsen för forskarnas och experternas roll i samhället."