Publicerad: 2023-03-22 16:13 | Uppdaterad: 2023-03-22 16:14

KI får höga placeringar inom flera områden i QS ämnesrankning

Dekorativ bild
KI bibehåller en stark position i QS senaste ämnesrankning. Foto: Getty Images.

Karolinska Institutet bibehåller en stark position inom ett flertal områden i QS (Quacquarelli Symonds) internationella ämnesrankning för lärosäten. I ämnet medicin rankas KI på sjunde plats globalt, en ökning från tolfte plats i fjol. KI förbättrar även sin internationella position inom ämnesområdena biovetenskaper, omvårdnad, farmaci och farmakologi, och psykologi.

KI bibehåller en position inom topp-5 för området tandvård och inom topp-10 för det övergripande området ”livsvetenskaper och medicin”.

I EU rankas KI som det främsta lärosätet i ämnet medicin, omvårdnad, och farmaci och farmakologi, samt i det övergripande området ”livsvetenskaper och medicin”. I Sverige hamnar KI på första plats även inom ämnesområdena biovetenskaper, tandvård, och psykologi.

Om QS universitetsrankningar

QS är ett brittiskt företag som specialiserar sig på universitetsrankningar. Rankningarna bygger huvudsakligen på data avseende vetenskaplig publikation och globala anseendeundersökningar bland akademiker. Över 1,500 lärosäten ingår i analysen som sträcker sig över 54 ämnesområden och fem övergripande områden, varav enbart ett fåtal är aktuella för ett medicinskt universitet som KI. KI ingår inte i QS generella universitetsrankning som bara inkluderar flerfakultetsuniversitet. Den publicerades årligen på sommaren.