Föreläsningar och seminarier SWECARNET:s utbildningsdag 2024: CAR T-cellsterapi i Sverige
SWECARNETS årliga utbildningsdag vänder sig till dig som genom forskning, kliniskt arbete eller på annat sätt är involverad i, eller intresserad av CAR T-cellsterapi. Du får en unik möjlighet att uppdatera dina kunskaper inom området och att diskutera framtidens behandlingsstrategier tillsammans med kollegor och experter. Dagen syftar även till att ge beslutsfattare och politiker kunskap om hur cell- och genterapier förändrar hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering.
Några av Sveriges främsta experter inom CAR T presenterar resultat från standardbehandling och kliniska studier för patienter, berättar om spännande framsteg och diskuterar framtida utmaningar.
Vi fördjupar oss också i aktuella frågor som exempelvis urval av patienter, behandlingsuppföljning, hantering av komplexa biverkningar, högriskpatienter, återfall och rehabilitering.
- Förmiddagen inleds med en lägesbild av CAR T i Sverige, följt av ett pass särskilt riktat till politiker och beslutsfattare.
- Eftermiddagen fokuserar på forskning och klinisk verksamhet och vi får även besök av en internationell gästtalare.
Anmälan
- Delta digitalt: Lokalen är nu fullbokad, men du kan fortfarande anmäla dig och delta digitalt. Vi skickar länken till den mejladress du anger i anmälningsformuläret.
- För dig som ska delta på plats: Bygget Fest & Konferens, Norrlandsgatan 11, Stockholm.
- Ingen kostnad: Utbildningsdagen är helt kostnadsfri.
- Kontakt/frågor: Hanna Sjölund, koordinator SWECARNET: hanna.sjolund@ki.se.
Varmt välkommen!
Agendan nedan uppdateras efter hand med fler detaljer.
Agenda
Introduktion av SWECARNET:s projektledare:
Gunilla Enblad, professor vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset.
Stephan Mielke, professor vid Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.
Introduktionen av cell- och genterapier utgör ett paradigmskifte i behandlingen av blodcancer, inte bara genom goda kliniska resultat utan för att de förändrar hälso- och sjukvårdens organisering och finansiering.
Cell och genterapier ställer nya krav på hur hälso- och sjukvården är organiserad, till exempel behövs en förstärkning av aferesenheter och i vissa fall en omfördelning av resurser. Nationell samordning kan vara ett sätt att möjliggöra jämlik vård över landet. Vad betyder den uppdaterade cancerstrategin för förutsättningarna för CAR T i Sverige?
Medverkande:
- Mef Nilbert, professor på Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Utsedd av regeringen till särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på en uppdaterad nationell cancerstrategi.
- Patrik Rossi, M.D, PhD, chef på Tema cancer och styrelseordförande för Karolinska Comprehensive Cancer Center, Karolinska Universitetssjukhuset.
- Jessica Lundström, chef för policy- och samhällsfrågor på Bristol Myers Squibb.
- Gunilla Enblad, professor vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset.
Moderator: Stephan Mielke.
Hyper-Functional Pluripotent Stem Cell Derived Natural Killer Cells for Adoptive Cell Immunotherapy
Niels-Bjarne Woods, Ph.D. Associate Professor, Sect. for Molecular Medicine and Gene Therapy, Lund Stem Cell Centre, Lund University. (In English.)
Understanding drivers of CAR-T response and toxicity
Mark Leick, MD, Assistant Professor Harvard Medical School, Hematopoietic Cell Transplant & Cell Therapy Program, Massachusetts General Hospital. (In English, digital.)
Maeve O’Reilly, Department of Haematology, University College London.
(In English, digital.)
Liso-cel 2a och 3e linjen
Kristina Sonnevi, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.
CAR-T cells in autoimmune diseases
Fabin Müller, Head of CAR T cell program, University of Erlangen, Germany. (In English, digital.)
Mats Jerkeman, professor vid Lunds universitiet och överläkare på Skånes universitetssjukhus.
Om SWECARNET
Sveriges kompetensnätverk för CAR T-celler, SWECARNET, är ett öppet mötes- och utbildningsnätverk för akademiska partners, hälso- och sjukvården, industrin och andra aktörer som jobbar med de utmaningar som finns kring implementeringen av CAR T-cellsterapi i Sverige.
Ett av SWECARNET:s uppdrag är att med den årliga utbildningsdagen samla aktörer, verksamma inom vården och andra intresserade för att dela de kunskaper som finns, skapa nya genom att agera mötesplats och tillsammans diskutera framtida behov och strategier
Nätverket finansieras av Vinnova och koordineras av Karolinska Institutet. På SWECARNET:s webbsida kan du läsa mer om nätverket och även se en kartläggning av användningen av CAR-T i Sverige.