Publicerad: 2018-01-17 16:56 | Uppdaterad: 2019-07-22 16:53

Jorge Ruas tilldelas Leif C. Groop-priset för enastående diabetesforskning

Jorge Ruas, docent och forskargruppsledare på institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, har tilldelats Leif C. Groop-priset för enastående diabetesforskning. Han belönas för sin banbrytande forskning inom muskel- och träningsfysiologi.

”Betydelsen av våra muskler i vår övergripande fysiologi har underskattats. Muskeln är förstås en vävnad specialiserad på att producera sammandragningar och kraft, så du kan andas, röra dig, springa och uttrycka dig själv, men det är också ett viktigt organ som kommunicerar med andra vävnader i kroppen. Vi har bara precis börjat förstå vilka meddelanden som utbyts mellan muskler och andra organ, och vilken information de bär” berättar Jorge Ruas.

Priset på 100 000 kronor, som delas ut på årlig basis till en forskare inom de nordiska länderna för ”vetenskaplig utmärkthet som gynnar patienter som lider av diabetes” (enligt juryns motivering), grundades 2004 av Diabetesprogrammet vid Lunds Universitet Diabetscentrum (DPLU). Utnämningen sker i december varje år, och priset delas ut i samband med Diabtesforskningsdagen på Lunds Universitet, Clinical Research Centre i Malmö den 13 februari 2018.

Kontakt

Jorge Ruas Professor
+46852487261