Publicerad: 2019-10-18 07:54 | Uppdaterad: 2020-06-12 15:36

Hälsa för alla i fokus när KI:s 13 nya professor installerades

Photo of Camilla Svensson.
Foto: Erik Cronberg.

Svampplockare och kitesurfare som vill bota cancer och eliminera kronisk smärta – de är några av de 13 nya professorer som installerades vid Karolinska Institutet på torsdagskvällen under en ceremoni i Aula Medica. Drygt 750 gäster hade samlats för att uppmärksamma de nya professorerna plus åtta adjungerade professorer, fyra gästprofessorer, åtta pristagare och fyra medaljörer.

Photo of Ole Petter Ottersen during his welcome speech.
Rektor Ole Petter Ottersen under ett av sina tal till de nya professorerna. Foto: Erik Cronberg.

I sina tal uppmanade rektor Ole Petter Ottersen de nya professorerna att samarbeta över gränser och institutioner, och med samhället i stort, för driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla.

- Kära professorer, ni är nu i en position där ni kan både driva vetenskapen framåt och samtidigt påverka en hel generation med er undervisning, sa Ole Petter Ottersen.  

Internationell grupp

De nya professorerna består av fem kvinnor och åtta män, varav sju kommer från Sverige och resten från Finland, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike. I filmsnuttar berättade de om sina forskningsområden och privata intressen. Flera studerar cellulära och molekylära mekanismer för att förstå de bakomliggande orsakerna till cancer, metabola sjukdomar och åldrande. En använder AI för att diagnostisera sjukdomar medan en annan arbetar med doktorander i Tanzania för att minska trafikskador. Gemensamt delar de en önskan om att hjälpa människor genom att förebygga sjukdomar, förbättra behandlingsmetoder och integrera forskningen i kliniska verksamheter.

– Vi representerar så många olika discipliner inom den medicinska vetenskapen men vi är alla förenade i strävan att förbättra människors hälsa, sa Ellenor Mittendorfer Rutz, professor i försäkringsmedicin, som höll årets professorstal.

Hon citerade den romerska poeten Horatius ord ”våga tänka själv” i en uppmaning till sina kollegor att ställa tuffa frågor som utmanar moderna trossystem och agera på ett sätt som stärker forskningens trovärdighet i en era av alternativa fakta.

Photo of Juan Jesus Carrero.
Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, firade tillsammans med familj och vänner. Foto: Erik Cronberg.

Utanför labbet

Under en lättsammare stund fick de nya professorerna berätta om vad de sysslar med utanför labbet och föreläsningssalen. Här fick vi bland annat veta att Björn Högberg, en mästare på DNA origami, gillar att socialisera genom att återskapa historiska slag i brädspelet Fontenoy, att Susanne Gabrielsson, som studerar exosomer, inspireras av David Bowie, och att Ulrica Nilsson, som utvecklat en mobilapp för kirurgipatienter, sätter fart på en fest genom att plocka fram sitt sabreringssvärd.

De nya professorerna serenerades av X Factor och Melodifestival-sångerskan Kristin Amparo och underhölls av medlemmar från BASE23 som sjöng och dansade till låten ”This is me”. Ceremonin avslutades med fanborgens uttåg—där deltagarna leddes ut av studenter bärandes fanor och silverspiror till en buffé av grillad lax, tabbouleh och vaniljpannacotta med svenska äpplen kompott.

Under ceremonin välkomnades även åtta adjungerade professorer som har en tidsbegränsad deltidsanställning samt fyra gästprofessorer som har sin hemvist vid ett annat universitet men kommer att vara anknutna till KI under en period. Rektor delade också ut flera priser och medaljer.

Photo of 2019 professor inauguration.
Nya professorer år 2019. Foto: Erik Cronberg.

Nya adjungerade professorer

Iva Gunnarsson, adjungerad professor i reumatologi
Henna Hasson, adjungerad professor i implementeringsforskning
Martin Holzmann, adjungerad professor i klinisk kardiovaskulär epidemiologi
Rebecka Hultgren, adjungerad professor i vaskulär kirurgi
Ulrik Sartipy, adjungerad professor i thoraxkirurgi
Maria Södersten, adjungerad professor i logopedi 
Lena Törnkvist, adjungerad professor i klinisk primärvård och omvårdnad
Carl-Magnus Wahlgren, adjungerad professor i traumakirurgi

Nya gästprofessorer

Guðmundur Hrafn Guðmundsson, gästprofessor i klinisk bakteriologi 
Jonas Mattsson, gästprofessor i cellterapi
Kostas Stamatopoulos, gästprofessor i molekylär hematologi
Pieter Jelle Visser, gästprofessor i neurogeriatrik

Priser och medaljer som delades ut

Stora silvermedaljen: Anita Aperia, Sten Grillner, Bertil Hamberger och Mai-Lis Hellenius
Pedagogiska priset: Anna Kiessling
Sven och Ebba-Christina Hagbergs pris: Petter Brodin och Ljubica Matic
Håkan Mogrens pris: Valdemar Erling
Lennart Nilsson award: Ed Boyden
Dimitris N Chorafas pris: Gioele La Manno
Eric K Fernströms pris: Igor Adameyko
MD Axel Hirschs pris: Anna Martling