Publicerad: 2021-01-21 14:48 | Uppdaterad: 2021-01-27 15:30

En riktigt fin julklapp

Helena Salminen har fått en privat donation på 2,75 miljoner kronor till ett forskningsprojekt. Det var precis innan jul som donationen blev klar.

Porträtt av Helena Salminen, läkare och sektionschef Allmänmedicin och primärvård, NVS
Helena Salminen, läkare och sektionschef Allmänmedicin och primärvård, NVS. Foto: Daphne Macris.

– Jag hade blivit kontaktad någon vecka tidigare och fått veta att det fanns en donator som ville få information om osteoporosprojekt (benskörhet) på KI och jag skickade då in beskrivningar på två av mina aktuella projekt, berättar Helena, och fortsätter:
– Så fick jag då veta, precis före jul, om att vårt projekt var ett av de som donatorn valt ut för en donation.

Helena har aldrig tidigare mottagit en privat donation. I det här fallet är det en enskild familj, familjen Krook, som är donator.

– Jag blev verkligen jätteglad, det kändes nästan overkligt, säger Helena. Det aktuella projektet var inte fullt finansierad och vi hade flera ansökningar om forskningsstöd som vi hade pågående eller planerade för att kunna genomföra studien med alla dess delar.

Helena strålar av glädje och ser fram emot att dra igång sitt projekt.

– Vi startar en spännande studie i år inom osteoporos, där vi ska jämföra två metoder för träning och studera metodernas effekter på benhälsa med flera metoder, men primärt med fokus på att studera om träningsmetoderna påverkar positivt skelettets hållfasthet. Det är en randomiserad kontrollerad interventionsstudie i grunden, men vi har även en kvalitativ intervjudel, avrundar Helena.

Text: Annika Clemes.