Publicerad: 2024-04-30 17:46 | Uppdaterad: 2024-05-23 10:05

150 nya doktorer firade resan som är mödan värd

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 26 april 2024.
Professor Lars Klareskog skålar med sin doktorand Yogan Kisten och dennes syster Anusha Kisten, pappa Shunmagan och mamma Selvie Kisten. Foto: Fredrik Persson

I fredags promoverades 150 nya KI-doktorer och två hedersdoktorer vid en högtidlig ceremoni i Stadshuset. Kvällen bjöd på stämningsfull underhållning, högtidlig akademisk tradition – och en vicerektor i Barbra Streisand-peruk.

Förväntansfulla doktorer provar de höga, svarta hattarna. Anhöriga står på kö för att ta selfies med de leende doktorerna i Blå hallen. Sidensjalar puffas upp och frackskörtar och flugor sätts på plats. Det är doktorspromotion i Stockholms stadshus.

Ceremonin inleds med trumpetfanfar och musik på en av Nordeuropas största orglar. Fanborgen tågar in, följda av promovendi som sakta rör sig nerför trappan i Blå hallen och tar plats framför podiet. De anhöriga barnen i publiken står på tå för att se bättre.

Ge aldrig upp

KI:s rektor Annika Östman Wernerson inledningstalar och lyfter vikten av ceremonier och av att fira. 

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 26 april 2024.
I sitt högtidstal citerar rektor Annika Östman Wernerson poeten Karin Boye om ”resan som är mödan värd”. Foto: Fredrik Persson

Rektor berättar om KI:s resa mot att bli ett av världens främsta medicinska universitet och betonar att de nya doktorerna är en del av den resan. 

Så citerar hon sitt eget personliga motto – never, ever give up – och avslutar med poeten Karin Boyes berömda ord om att det är ”resan som är mödan värd”. 

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus.
Annika Östman Wernerson med hedersdoktorerna Peter Thelin och Ashley Moffett, samt vicerektor för forskning Marie Arsenian-Henriksson. Foto: Fredrik Persson

Vicerektor för forskning Marie Arsenian-Henriksson tar plats i trappan för att promovera kvällens två hedersdoktorer: Peter Thelin och Ashley Moffett.

De två hedersdoktorerna stiger fram ur det orange blomsterhavet och tar emot sina höga svarta hattar och publikens uppskattande applåder – märkbart rörda.

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 26 april 2024.
Kiralina Salandy sjöng “What a wonderful world“. Foto: Fredrik Persson

Mellan talen underhåller Adolf Fredriks barnkör. Sångerskan Kiralina Salandy sjunger ”What a wonderful world“  och Svante Henrysson låter cellons toner sväva ut under Blå hallens tak.

Vicerektor för forskarutbildning Robert Harris väcker förvåning och skratt när han plötsligt drar på sig en peruk och sjunger några rader av Barbra Streisand. 

Gör gott för andra

Han liknar sångerskans karriär vid en forskarkarriär där en liten del sker i rampljuset men där mycket hårt arbete handlar om att samarbeta med och göra gott för andra – precis som Streisands karriär såg ut efter den offentliga berömmelsen. 

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 26 april 2024.
Vicerektor för forskarutbildning Robert Harris tog hjälp av Barbra Streisand för att uppmana de nya doktorerna att alltid vara sig själva. Foto: Fredrik Persson

– This is my gift to you – be yourself all the time, sammanfattar Harris sitt budskap till de nya doktorerna.

Promotionen följer gammal akademisk tradition. Promotorn läser vissa delar på latin och sätter den svarta hatten på doktorerna. 

Salut från Stadshuskajen

Ute på Stadshuskajen skjuter Sveriges Militärkulturhistoriska förening salut på de gamla mynningsladdade kanonerna. 

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 26 april 2024.
Traditionsenligt salut från Stadshuskajen. Foto: Fredrik Persson

Inne i Blå hallen visas den bortflyende krutröken på storbildsskärm.

Efter ceremonin är det mingel med champagne. I ett rum bakom trappan dirigerar KI:s nya ceremonimästare Anne Heikkinen Sandberg med fast hand de många studenter som arbetar under kvällen. 

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 26 april 2024.
Ceremonimästare Anne Heikkinen Sandberg hade hjälp av ett stort antal studenter under kvällen. Foto: Fredrik Persson

När bordsplaceringarna tillfälligt kommer på avvägar löser hon det med tydliga anvisningar och mobilen tätt tryckt mot örat. 

Så rör sig gästerna långsamt upp för trappan mot Gyllene salen för att sätta sig till bords. 

På menyn står en variant av klassisk skagenröra, halstrad gösfilé med sparris och färskostmousse med myltade hallon. 

Den nya doktorn Marta Butrym strålar ikapp med väggarnas mosaik av glas och guld. 

– Den här kvällen är som körsbäret på toppen. Den summerar hela resan.

Text: Anna Grettve.

Bilder från kvällen

Bild från promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 26 april 2024.
Bildgalleri
+ 7 images