Publicerad: 2019-11-19 13:02 | Uppdaterad: 2019-11-25 08:04

Webbutbildning om bias i bedömning

KI lanserar nu webbutbildningen ”Bias i bedömning”, som är ett initiativ av kommittéerna för forskning, forskarutbildning och utbildning.

- Det är glädjande att utbildningen nu är klar och kan börja användas i verksamheten. Detta är en del av vårt långsiktiga, systematiska förbättrings- och kvalitetsarbete för att undvika bias i våra bedömningar. Karolinska Institutet är ett av världens främsta medicinska universitet och det kräver att vi sätter kvalitén i fokus. KI ska vara en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare som tar vara på varje medarbetares fulla potential, säger Anders Gustafsson tf. prorektor.

Webbutbildningen har tillkommit mot bakgrund av konstaterade könsskillnader i fördelningen av KI:s interna medel och som ett led i arbetet att nå KI:s rekryteringsmål för kvinnliga professorer. ”Bias i bedömning” går igenom vad bias är och hur bias kan uppstå i en bedömningsprocess. Avslutningsvis ges tips och råd om hur bias kan undvikas. Utbildningen vänder sig till alla som på något sätt är involverade i bedömnings- och rekryteringsprocesser, ledamöter i bedömargrupper, rekryterings- och docenturutskott, sakkunniga och chefer som ska rekrytera, samt administrativ personal. Utbildningen finns nu på svenska och kommer att översättas till engelska.

Webb-utbildningen har rönt intresse utanför KI. På en träff om jämställd resursfördelning anordnad av Jämställdhetsmyndigheten då utbildningen presenterades var intresset stort både bland forskningsråd och andra universitet och högskolor.

- Det är positivt att det arbete som görs på KI sprids till andra aktörer i högskolesektorn säger Anders Gustafsson.

Klara Regnö, ek. dr, universitetslektor och jämställdhetsstrateg, vid avdelningen för styrelsestöd och externa relationer och kommunikatör Viktoria Olausson har tagit fram utbildningen.

Klara Regnö

Samordnare