Publicerad: 2014-06-04 09:13 | Uppdaterad: 2014-11-26 13:05

Wallenbergstiftelse storsatsar på spetsforskning med nytt program

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar upp till 600 miljoner kronor under en tioårsperiod inom programmet Wallenberg Clinical Scholars. Syftet är att stärka svensk klinisk forskning.

– Satsningen är förbehållen kliniska forskare av internationell toppklass och kommer att stärka den kliniska forskningens status. Programmet kommer också att höja kvaliteten på framtidens akademiska ledare i klinisk miljö, säger Göran Sandberg, verkställande ledamot vid Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i ett pressmeddelande.

Stiftelsen pekar på att den svenska kliniska forskningen har tappat mark i ett globalt perspektiv. Med programmet vill de stärka spetsen inom den kliniska forskningen.

– Målet är att stärka svensk klinisk forskning genom att identifiera de bästa kliniska forskarna, ge dem goda möjligheter att bedriva sin verksamhet och få genomslag för forskningens resultat, både inom vetenskapen och vården, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Programmet omfattar medel för 25 av landets främsta kliniska forskare och kommer att löpa över tio år. Satsningen uppskattas till 600 miljoner kronor och varje forskare erhåller 15 miljoner kronor för en femårsperiod, med möjlighet till förlängning i fem år. Den första nomineringsperioden pågår till 1 oktober 2014.

Läs mer på:

DN Debatt.
Wallenbergstiftelsernas webbplats.
KVA:s webbplats.