Publicerad: 2021-05-24 13:13 | Uppdaterad: 2021-05-24 13:13

Vill du prova probiotika för att gå ner i vikt?

Är du 18-45 år, har ett BMI mellan 26-30 kg/m2, en önskan om att gå ned i vikt och inte några allvarliga sjukdomar? I så fall kan du vara med i vår studie.

Probiotika används som kosttillskott och består av goda baketerier för tarmen. Probiotika finns naturligt i vissa livsmedel så som syrade grönsaker, men även tillsatt i exempelvis vissa juicer. Det finns studier som visat att probiotika kan vara gynnsamt vid viktnedgång, medan andra studier inte har kunnat visa någon förbättrad viktnedgång. Syftet med denna studie är att utvärdera om ett dagligt intag av ett kosttillskott under tre månader bestående av probiotika kan minska vikt och förbättra metabola markörer som blodtryck, blodsocker och blodfetter.

Som studiedeltagare kommer du att lottas till att få probiotika i två olika doser eller placebo under tre månader.

Du behöver kunna komma till Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge vid start och avslut för fysiska undersökningar och blodprovstagning, övriga besök sköts digitalt.

En skattepliktig ersättning om 10 000 kronor utgår i samband med studiens avslut.

Här kan du räkna ut ditt BMI: http://www.raknabmi.se/

Kontaktuppgifter

Om du vill delta i studien eller vill få mer information kan du kontakta Monika Grzeskowiak:

Monika Grzeskowiak

Forskningssjuksköterska