Publicerad: 2022-09-29 15:30 | Uppdaterad: 2022-10-31 10:25

Vi är glada att välkomna Mariam Shahata, ny forskningsassistent, till AIMES!

Mariam Shahata är ny forskningsassistent i Team Melican från juli 2022! Vi har ställt några frågor till Mariam om hennes nya roll på AIMES, vad hon har gjort tidigare och vad hon har för förväntningar inför det nya uppdraget.

Mariam Shahata, AIMES
Mariam Shahata, AIMES Foto: Privat

Vad gjorde du innan du började på AIMES?

– Jag läste kandidat- och masterprogrammet i biomedicin här på KI och gjorde min magisteruppsats på AIMES. Jag jobbade även i labbet på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) under min utbildning, så jag har haft turen att vara på KI några år redan! Säger Mariam Shahata. 

Vad var det som gjorde att du sökte dig till AIMES?

– Mitt forskningsområde är människans hud och hur den påverkas av bakterier, specifikt MRSA. Jag studerar olika biomaterial som kan användas för att efterlikna huden så att vi kan förstå mer hur huden fungerar i relation till sjukdomar och skador. Den här typen av forskning kräver både medicinsk förståelse och avancerad teknik – AIMES som är ett samarbete mellan forskare på KI och ingenjörer på KTH passar därför mig och mitt forskningsintresse perfekt!”

Vad tror du blir de största utmaningarna i och med den nya tjänsten?

– Det är mycket avancerad forskning på AIMES och KI generellt så det blir nog att förstå vad andra forskargrupper forskar inom och hur vi kan samarbeta mellan grupperna. Hur vi på bästa sätt kan integrera biomedicin med tekniken – men det är också en av de bästa förutsättningarna!”

Vad gillar du att göra på fritiden?

– Jag umgås gärna med min familj och vänner. Jag gillar långa promenader och går gärna på museum – Moderna museet är en favorit! Jag gillar även att uppleva den svenska kulturen – både genom museum och andra evenemang.

Välkommen till AIMES Mariam!