Publicerad: 2022-08-31 14:42 | Uppdaterad: 2022-08-31 14:45

Vi är glada att välkomna Julia Lang, ny postdoktor, till AIMES

Julia Lang är ny postdoktor i Team Melican från 1:a augusti 2022! Vi har tagit chansen att ställa några frågor till Julia om hennes förväntningar i och med hennes nya position på AIMES.

Julia Lang
Julia Lang. Foto: privat.

Vad gjorde du innan du började på AIMES?

"Efter att ha avslutat min masterexamen i biologi vid Technical University of Braunschweig, Tyskland, började jag min doktorand 2018 vid Helmholtz Center for Infection Research (HZI). Jag ingick i professor Eva Medinas grupp inom området infektionsimmunologi som undersökte S. aureus intracellulära livsstil. Att arbeta med samverkan mellan värd och patogen och deras interaktion med varandra har alltid intresserat mig och jag fick chansen att bredda mina kunskaper inom bioinformatik under mitt doktorandprojekt. Mer eller mindre sedan min kandidatexamen studerar jag Staphylococcus pathogenesis och jag är glad att kunna bidra med den kunskapen nu i Keira Melicans team, som studerar dess roll på mänsklig hud", säger Julia Lang, postdoktor i Team Melican.

Vad fick dig att vilja jobba med oss på AIMES?

"Den tvärvetenskapliga miljön på AIMES, utbytet av kunskap och teknologier mellan olika områden, och allt detta i Karolinska Institutets större sammanhang, skapar en unik möjlighet till spetsforskning. Jag ser verkligen fram emot att bli en del av denna exceptionella grupp av forskare och lära av varandra."

Vilka är de största utmaningarna?

"Eftersom jag har en bakgrund i grundforskning så kommer en stor utmaning vara att gå mot mer translationella metoder. Men jag är säker på att AIMES miljö och alla briljanta människor runt omkring kommer att vara en inspiration och ett stort stöd. Ur ett icke-akademiskt perspektiv kommer en utmaning också vara att lära mig svenska."

Berätta något som vi inte vet om dig?

"Förutom forskning gillar jag att vara aktiv i naturen. Du hittar mig Offpist på snowboard under vintern och klättrandes eller cyklandes under sommaren. Stockholm är en perfekt plats för att njuta av naturen i nära anslutning till staden och också för att fånga den urbana atmosfären av en metropol. Och vattnet som finns runtomkring är så vackert."

Julia Lang Postdoktor