Publicerad: 2020-06-18 15:30 | Uppdaterad: 2020-06-18 15:30

Veckobrev med lägesrapport från institutionen för odontologi och universitetstandvården i coronautbrottet (v.25)

Rödklöver och prästkragar på äng
Glad midsommar! Foto: Niklas Veenhuis via Unsplash

Denna vecka, dagen före midsommarafton, har vi inte så mycket att rapportera om. Eftersom det mesta arbete flyter på, eller på vissa håll till och med lugnar ner sig, har krisledningen inte haft något möte denna vecka. Därför handlar detta veckobrev mest om virustestningen som genomfördes i veckan. Vi vill passa på att tacka alla er som tog sig tid att genomföra virussjälvtestet under veckan. Tack för att ni bidragit till vår kunskap om smittspridning hos oss.

Inför midsommarfirandet vill vi skicka med en påminnelse från Folkhälsomyndigheten:

”Res ansvarsfullt i midsommar, och håll avstånd. Och framför allt – stanna hemma om du är sjuk.”

Inget nytt att rapportera från utbildningsområdet denna gång.

Klinik – Goda resultat från virustestet

I veckan har vi med hjälp av Nationellt Pandemi Center anordnat frivillig testning av alla studenter och medarbetare vid universitetstandvården och institutionen för odontologi. Totalt har 281 personer testat sig, varav 56 % var medarbetare och 44 % studenter. Alla var negativa utom 2 som också uppgett symtom, som förhoppningsvis var hemma när de gjorde testet. Det var också några prover som inte gick igenom kvalitetskontrollen. Därmed har några fått ett fail/invalid-meddelande som svar eller inget svar alls.

För dig som inte hade möjlighet att testa dig i denna omgång kommer vi att erbjuda ett nytt tillfälle att lämna nytt prov på tisdag och onsdag i nästa vecka. Hämtning och lämning av testkuvert sker följande tider:

• Tisdag 23 juni, klockan 9–16 i Moissan
  • Onsdag 24 juni, klockan 9–10 i Moissan

För dig som har symtom eller som testade positivt denna vecka har vi möjlighet att ordna provtransport. Kontakta i så fall Margaret Sällberg Chen, som är den som samordnar testningen och har kontakt med labbet.

Syftet med testningarna bland studenter och personal är dels att dels att förhindra smittspridning, dels att bidra till Folkhälsomyndighetens kunskap om smittspridning av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 i samhället. Samarbetet med labbet Nationellt Pandemi Center har fungerat alldeles utmärkt och efter semestrarna kommer vi med deras hjälp att kunna erbjuda nya tester för alla medarbetare och studenter.

Har du frågor om testningen – kontakta Margaret Sällberg Chen

Inget nytt från forskningsområdet denna vecka.

Administration

Inget nytt att rapportera från administrationen inom coronaområdet . Däremot en påminnelse till alla våra medarbetare inför semestrarna:

I juli månad är kan det vara svårt att få hjälp direkt med lösenord. Se därför till att byta ditt KI-lösenord redan nu, så att kan vara säker på att du kommer åt din mejl under hela sommaren. På medarbetarportalen finns en nyhet om vad mer du behöver tänka på innan du går på semester.

Glad midsommar!