Publicerad: 2023-05-24 16:14 | Uppdaterad: 2023-05-24 16:24

Vänner för livet och obeskrivliga upplevelser: studenter delar med sig av sina favoritminnen inför examen

Examenstider på Karolinska Institutet. På KI examineras mer än tusen studenter nu till sommaren. Vi frågade några av dem vad de ska göra nu och vad deras favoritminnen är från deras tid som student på KI.

Poprträttbild på studenten Özer
Özer tar examen från kandidatprogrammet i biomedicin Foto: Privat

Özer - Kandidatprogrammet i biomedicin

Vad ska du göra efter examen?

Jag kommer börja plugga mastersprogrammet i biomedicin på Uppsala universitet nästa höst, men tänker definitiv komma tillbaka till KI i framtiden då jag hade den absolut bästa tiden och studentlivet här på KI där jag utvecklats både akademiskt och personligt.

Favoritminne från KI?

Det finns såklart oändliga minnen från KI som jag skulle beskriva som bäst och favorit, men en av dem är tiden där jag fick uppdraget att bli en studentambassadör för KI då jag fick möjligheten att dela med mig av mina upplevelser på KI och hur grymt studentliv KI har för alla studenter oavsett vad de pluggar.
 

Porträtt på studenten Deni
Deni tar examen från biomedicinska analytikerprogrammet Foto: Privat

Deni – Biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning laboratoriemedicin

Vad ska du göra efter examen?

Först och främst blir det en veckas välbehövd semester. Sedan börjar jag direkt att jobba som legitimerad biomedicinsk analytiker inom rättsmedicinsk forskning, i samma forskargrupp där jag gjorde mitt forskningsprojekt via KI:s sommarforskarskola samt mitt examensarbete. Sen blir det att plugga vidare till hösten eftersom målet alltid varit att doktorera och fokusera på forskningen!

Favoritminne från KI?

I skrivande stund är jag i Uganda med kursen i Global Hälsa. Den här upplevelsen är helt obeskrivlig, och även om det inte är ett minne än eftersom jag är mitt i upplevelsen så är det ingen tvekan om att detta slår allt jag gjort. 

Annars är det såklart alla aktiviteter utöver självaste studierna som jag minns bäst. Alla studentpubar, akademiska ceremonier med studentmarskalksgänget (där man bland annat fått träffa Nobelpristagare), att ha varit engagerad i Medicinska Föreningen och gjort nytta för utbildningen, att ha varit en del av studentambassadörsgänget för KI både digitalt och på mässor, ja ni förstår… Den gemensamma nämnaren är väl att dom bästa minnena har varit kopplade till aktiviteter där jag fått möjlighet att knyta kontakt med studenter (numera vänner) inom och över programgränserna.
 

Porträttbild på studenten Sandra
Sandra tar examen från tandläkarprogrammet på KI. Foto: Privat

Sandra - Tandläkarprogrammet

Vad ska du göra efter examen?

Jag kommer att arbeta på Folktandvården i Enköping. Det ska bli så himla kul och spännande med nya utmaningar som legitimerad tandläkare efter 5-års studier!

Favoritminne från KI?

Under min utbildning på KI har jag skapat många fina minnen och träffat vänner för livet! Ett favoritminne som jag tar med mig från tandläkarutbildningen på KI är behandlingen av en av mina patienter på studentklinken, då jag fick vara med och förändra en individs leende och självkänsla genom att utföra en stor protetisk tandbehandling. Detta har verkligen varit superlärorikt och ett minne för livet.
 

Porträttbild på studenten Lassi
Lassi tar examen från läkarprogrammet 2023 Foto: Privat

Lassi – Läkarprogrammet 

Vad ska du göra efter examen?

Jag ska jobba som underläkare på neurologkliniken på Danderyds sjukhus i väntan på allmäntjänstgöring. Men först blir det ett par veckors semester!

Favoritminne från KI?

Jag läser kursen Global hälsa som sista studentvald kurs på läkarprogrammet. Kursen innefattar en utlandsförlagd del och just nu befinner jag mig på landsbygden i Uganda där vi lär oss om den ugandiska befolkningen och deras sjukvårdssystem. Jag kommer också komma ihåg alla mina kliniska placeringar, särskilt på de unika högspecialiserade avdelningarna på NKS (Nya Karolinska Solna).