Välkomna Veronica och Vanja - nya sektionschefer på omvårdnad
Veronica Lindström och Vanja Berggren tillträder som sektionschef respektive biträdande/ställföreträdande sektionschef för omvårdnad den 1 januari 2021. Veronica kommer då tillbaka från Sophiahemmets högskola där hon arbetat det senaste halvåret.
Behövde du betänketid för att tacka ja till uppdraget?
VL: – Det var ju en tankeprocess över en tid med nominering och intervju, så när jag fick frågan behövde jag inte tänka speciellt länge. Det är fantastiskt att bli både nominerad och tillfrågad!
VB: – Jag håller med. Det har varit en process, så när frågan om jag ville vara bitr/stf.sektionschef och arbeta tillsammans med Veronica, så tvekade jag inte utan svarade ja direkt.
Hur väl känner ni varandra? / Behöver ni jobba ihop er som team?
VL: – Vi har varit grannar på Alfred Nobels allé 23 och pratat om att genomföra ett gemensamt forskningsprojekt. Vi har också tränat lite tillsammans. Men det är klart vi behöver jobba ihop oss som ett team, eftersom det är nya roller som vi fått.
VB: – Ja, och sen känner vi varandra lite extra från en gemensam passion: Att marknadsföra våra fina utbildningar! Vi har redan jobbat ihop i samband med den återkommande Forskningsfredagen som finansieras av EU:s forsknings och innovationsprogram och arrangeras av Vetenskap & Allmänhet. Veronica var där med ambulansen och pratade ambulerande omvårdnad och jag berättade om global hälsa och vilken nytta ungdomarna kan göra i världen och i Sverige om de väljer någon av våra utbildningar!
Vad ser du mest fram emot som sektionschef/biträdande sektionschef?
VL: – Att tillsammans med alla kollegor och medarbetare få möjligheten att leda och fortsätta utveckla sektionens utbildnings- och forskningsuppdrag för att kunna möta hälso- och sjukvårdens framtida behov. Och att ha roligt!
VB: – Jag håller med Veronica, igen - vilken tur, och lovande för vårt samarbete, eller hur? Vi vill båda se saker från den positiva sidan.
Är chefsrollen 100%-ig eller kommer du fortsätta arbeta med det du gjort tidigare och i så fall vad?
VL: – Nej, den är inte 100% utan jag kommer fortsätta med både forskning, utbildning och klinisk tjänstgöring. Det blir bara lite mindre av allt det andra.
VB: – Nej, jag kommer inte heller att ha ett 100%-igt uppdrag och det känns bra. Jag menar att det är bra att vara ledare som är förankrad i vardagens arbete. Jag kommer att fortsätta min forskning i global hälsa med kollegor i Afrika och i mellanöstern. Jag samordnar ett nationellt nätverk om kvinnlig könsstympning, hedersvåld & förtryck och det är viktigt att lyfta även i våra utbildningar. Det gäller förresten även området sexuell hälsa och rättigheter i både lokalt och globalt perspektiv är viktigt att belysa och som jag nu passar på att göra reklam för.
Vad är det första du kommer att göra på ditt nya uppdrag?
VL: – Vanja, ska vi bjuda på chokladtårta?
VB: – Ja, varför inte?! Men vi måste göra det på ett pandemi-säkert vis såklart!
VL: – Absolut, men det viktiga är också att börja med att ta tillvara på alla kunskaper och erfarenheter för att tillsammans med kollegor och medarbetare kunna forma och utveckla framtidens sektion för omvårdnad.
Ser du några svåra utmaningar i att vara sektionschef/biträdande sektionschef på omvårdnad?
VL: – Både ja och nej. Jag tänker att gränsöverskridande samverkan kanske kan vara en utmaning ibland, men samtidigt är det så viktigt. Jag vill verka för ökad samverkan inom KI med andra sektioner och med omvärlden där våra studerande kommer att börja arbeta efter sin utbildning. Kanske kan vi öka dialogen och samarbetet med den kliniska verksamheten för att kunna identifiera synergieffekter? Vi vill vara en magnet för kollegor som vill utveckla framtidens omvårdnad med oss alla på sektionen!
VB: – Jag tänker att vi behöver stärka vår internationella samverkan och hållbarhetsarbete. Det finns potential för fler internationella kontakter och för student- samt lärarutbyten, men också för ökad förståelse av andra kulturer i Sverige.
Jag och Daniel Ferreira Padilla (sektionen för klinisk geriatrik) har precis blivit utsedda till hållbarhetsombud på NVS, som ett led i KI:s hållbarhetsarbete centralt. Vi har redan börjat arbeta med en gemensam verksamhetsplan för hållbarhetsarbete. Tillsammans med allt som redan görs på detta tema är övertygad om något omvälvande är på gång utmaningen blir att implementera alla bra idéer! För att agera långsiktigt behövs strukturer för social hållbarhet, vilket var temat på en workshop som genomfördes i våras av doktorander vid enheten för omvårdnad. Hur kan hållbarhet på konkret personlig nivå bli en naturlig del av i verksamheten?
Vad ska bli allra roligast att börja med?
VL: – Svårt att svara på när så mycket ska bli så roligt!
VB: – Jag håller med Veronica och ser framemot att börja med det nya uppdraget!