Publicerad: 2023-10-26 08:40 | Uppdaterad: 2023-10-26 08:40

Välkommen Tíscar Graells!

Tíscar Graells, avdelningen för allmänmedicin och primärvård, NVS.
Tíscar Graells, avdelningen för allmänmedicin och primärvård, NVS. Foto: Privat.

Ny postdoktor vid avdelningen för allmänmedicin och primärvård, NVS.

Vilket är ditt uppdrag vid NVS?/Vad ska du arbeta med?

Jag kommer att arbeta i professor Johan Ärnlövs grupp med att studera betydelsen av mikrobiom för utveckling av sjukdomar inom tarm-, njur- och hjärt/kärlsystemet.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

Jag ser fram emot att analysera och samla erfarenhet kring betydelsen av tarmens och urinvägarnas bakterieflora för utvecklingen av njursjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar i en av de största kohorterna, the Swedish CArdioPulmonary bioImage Study (SCAPIS).

Varifrån kommer du nu och vad har du gjort tidigare?

Tidigare har jag arbetat inom klinisk mikrobiologi och bioinformatik. Jag har en doktorsexamen i mikrobiologi från Barcelona, Spanien, där jag kommer ifrån. Jag flyttade till Sverige och arbetade som postdoc vid Kungliga Svenska vetenskapsakademien, och vid sidan om det har jag nyligen studerat till en masterexamen i bioinformatik vid Uppsala Universitet.

Vad gör du när du inte arbetar?

Jag tycker om att laga mat medans jag lyssnar på radion, träna på gym och dansa kubansk salsa.

Vad läser du just nu?

Jag har precis börjat läsa The hundred-year-old man who climbed out the window and disappeared (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) av Jonas Jonasson, en bok som jag köpte second hand.

Vilken är den vackraste plats du varit på?

Svårt att välja bara en! Världen är otroligt vacker men jag skulle vilja nämna några speciella platser som Abisko nationalpark, Pyrenéerna, skotska höglandet och fiskebyarna längs medelhavskusten.

Vad gör dig riktigt glad?

Jag är nöjd med små detaljer som gör stor skillnad; god mat, doften av gott kaffe, trevligt sällskap, bra musik, en intressant bok och oväntade goda nyheter!