Publicerad: 2020-06-22 13:08 | Uppdaterad: 2020-06-22 15:24

Utbildningsradion: Jonas F Ludvigsson om motgångar inom forskningen och arbetet med sjuka barn

Utbildningsradion ägnar två halvtimmesprogram åt Jonas F Ludvigsson, forskare och barnläkare. I det första programmet berättar Ludvigsson om hur han inte lyckades disputera förrän på tredje försöket. I det andra programmet berätta han om hur det är att arbeta med svårt sjuka och skadade barn.

Professor och barnläkare Jonas F. Ludvigsson. Foto: Carl Quick.

Professor Jonas F Ludvigsson arbetar halvtid med forskning och halvtid med patienter. Han menar att forskning och patientarbete korsbefruktar varandra.

-Jag får ofta idéer om studier när jag träffar patienter. Patienterna ställer frågor jag inte kan svara på, eller så väcks frågor inom mig när jag ser något oväntat eller ställs inför ett problem, berättar Ludvigsson

-Men att som jag arbeta tre dagar i veckan med patienter, gör också att jag tror att jag lättare kan bedöma vilken forskning som är meningsfull för patienten, fortsätter han. -Kontakten med patienter och patientföreningar har lett till att jag försöker att involvera dem mer i min forskning. Jag vill ju att de ska nytta av min forskning. Och när man väl har hittat något i sin forskning, är det ju fantastiskt roligt att få berätta för patienter och deras anhöriga.

I ett första halvtimmes-långt tv-program berättar Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, om sina tidiga motgångar inom forskningen.

-Jag försökte först att skriva en avhandling om amning i Bolivia, men det misslyckades jag med. Därefter påbörjade jag en multicenterstudie om kostbehandling av barn med inflammatorisk tarmsjukdom, men efter fyra års arbete med den studien förstod jag att den inte skulle leda fram till någon avhandling. Först på tredje försöket, när jag började använda registerdata, lyckades jag disputera. Och det var min opponent den gången, professor Anders Ekbom, som därefter lockade över mig till Karolinska Institutet.

-Det låter tufft att försöka disputera tre gånger och det var jobbigt, men jag upplevde samtidigt forskningen som väldigt stimulerande, och det vill jag också dela med tittarna. Som när jag oväntat fick tummen upp av en portugisisk mötesordförande när jag försökte prata portugisiska och hänvisa till svensk fotboll, eller när Drottning Silvias press-sekreterare ringde hem till mig och hamnade mitt i ett födelsedagskalas. Det var mäktigt att få ett oväntat samtal från kungliga slottet när man hade hela altanen full av gäster, och svenska flaggan var hissad! berättar Ludvigsson.

Andra avsnittet handlar om hans första tid som barnläkare och svårt sjuka patienter han mött.

-Alla som arbetar som läkare bär med sig minnet av patienter som har dött. Man frågar sig om man gjorde rätt, och vad man kunde ha gjort annorlunda. Flera akut sjuka barn jag tagit hand om har dött, men flera har också överlevt. Det går inte att hålla tillbaka känslorna när man berättar om barn som man förlorat, säger Ludvigsson.

-Jag hoppas att både människor i och utanför vården ska lära sig något av mitt program om svårt sjuka barn. Man blir aldrig samma människa när man står på akuten med ett barn som inte klarat sig. Man förstår hur skört livet är.

Samtidigt ger arbetet så oerhört mycket tillbaka också glädje. Som den gången när en afrikansk mamma till ett svårt sjukt barn som tillfrisknat erbjöd sig att ge mig en somalisk tatuering, som tack. Då kändes luften i rummet nästan elektrisk.

Programmen sänds av Utbildningsradion

Jonas F Ludvigsson är läkare och har forskat på bland annat glutenintolerans och inflammatoriska tarmsjukdomar. Här berättar han om sina första försök att bli forskare och vad han lärt sig längs vägen. Arrangör: UR.

Jonas F Ludvigsson är forskare vid Karolinska institutet och barnläkare vid Örebros universitetssjukhus. Här berättar han om sin erfarenhet av att arbeta med svårt sjuka och skadade barn och om lärdomar han fått i jobbet. Arrangör: UR.