Publicerad: 2023-06-21 09:10 | Uppdaterad: 2023-06-21 09:10

Uppskattad inspirationsdag ger mersmak

​​​​​​​Den 22 maj gick KI:s första digitala Inspirationsdag av stapeln, på tema ”Hjärna, hjärta, kropp – så blir vi bättre rustade för att möta en föränderlig och utmanande värld”. Syftet med dagen var att stärka känslan av ”Ett KI” och ge alla medarbetare, oavsett var man befinner sig i organisationen, möjligheten att få en överblick i delar av den spännande forskning och utbildning som KI har. Förhoppningen är att detta blir ett årligen återkommande event.

Porträttcollage med Jessica Norrbom, Maria Ahlsén, Predrag Petrovic, Walter Osika
Jessica Norrbom, Maria Ahlsén, Predrag Petrovic, Walter Osika Foto: n/a

KI är vi

Inspirationsdagen inleddes av rektor Annika Östman Wernerson som påminde om att KI är vi – tillsammans – alla. I ett personligt samtal mellan henne, prorektor Martin Bergö och universitetsdirektör Veronika Sundström fick vi lära känna vår nya ledning. Samtalet rörde sig från deras respektive bakgrunder via prioriteringar och ansvarsområden på jobbet till fritidsintressen. Annika sammanfattade stunden och konstaterade att ledningen har väldigt lika syn på ledarskap och prioriteringar, och redan har hittat bra samarbetsformer. Dialog och att lyssna in verksamheten är en av deras prioriteringar, men hon underströk att det inte handlar om att ”beställa förändring” av ledningen. De som vill ha förändring behöver själva bidra till den, och inte fastna i baksätet.
Här kan du se filmer med Norrbom och Ahlséns samt Osikas föreläsningar samt läsa en sammanfattning av Petrovic föreläsning på engelska.

Hur du tar löpsedlarna med ro

Efter ett härligt rörelsepass lett av Friskvården följde dagens första inspirationsföreläsning. Jessica Norrbom, FyFa och Maria Ahlsén, MedS berättade om hälsa och hållbarhet relaterat till motion och kost. 

Löpsedlar kring kost och hälsa kan skrämma många. Men all forskning har inte samma tyngd. Metaanalyser och paraplyöversikter samlar resultat från många undersökningar och har därför större evidens än provrörs- eller djurexperiment. Därför är det bra att titta på vilken typ av studie som uppgifterna kommer ifrån. Ett samband som är enormt tydligt är det mellan inaktivitet och risk att dö i förtid. Men forskningen visar också att det går att kompensera. Om alla rör sig så mycket som WHO rekommenderar så minskar vi risken att dö I förtid med 20-30 procent. Det är inte så att något magiskt händer vid en specifik minut, utan sambandet är en stigande kurva från att göra ingenting till att göra lite och så vidare. Därför får den som inte rör sig alls väldiga fördelar på att bara röra sig 10 minuter. Några envisa kostmyter avlivades också. Såvitt vi vet idag kan energidryck inte ge koffeinförgiftning, och sötningsmedel är inte farligt.

KI är som fotboll

Nästa föreläsare var Predrag Petrovic, CNS, som drog paralleller mellan KI och lagsport, närmare bestämt fotboll. 

Via en TV-inspelning fick Predrag möjlighet att testa världens näst bästa spelare Xavi och Iniesta i Barcelona. De var bättre i alla kognitiva tester än normalbefolkningen men har helt olika profiler. Xavi är överlägsen i att ta till sig info medan Iniesta är överlägsen I kreativ bearbetning. Individuella kognitiva profiler är alltså intressanta för samarbete. Besläktad forskning visar hur hjärnor samarbetar i grupper med olika personlighet, i relationen mellan läkare och patient, och att hela befolkningars hälsa påverkas av den ekonomiska situationen i landet. Detta kan även stämma på mindre grupper än nationer, exempelvis KI. Som rektor Annika Östman Wernerson säger – KI är vi.

Friskvården återvände med ett bejublat Pulp Fiction-inspirerat danspass innan det var dags för den sista inspirationsföreläsningen. Walter Osika, NVS, talade om hur vi kan gå från vardagskaos till flow. 

Förhindra och hantera utmattning

Mer belastning än vi kan hantera kan ge utmattning. Inte bara arbetsbelastning utan alla stressande intryck som när det är rörigt, otryggt, bullrigt och tiden inte räcker till. De stora utmaningar som världen möter just nu som artdöd och klimatkatastrof är givetvis också stressande, liksom massan av budskap om vad du bör göra för hållbarhetens skull. När det som skyddar tas bort, som sömn, vänner och träning finns risk för en stresskollaps. En kartläggning av vad i din tillvaro just nu som stressar, buffrar och motiverar kan hjälpa dig, liksom att vistas i naturen. Den gör att folk ältar och stressar mindre, blir deprimerade i mindre utsträckning och sover bättre. Varför? Färre och andra stimuli, mindre utrymme för sociala jämförelser och för de flesta även distans till arbete och andra sysslor gör det lättare för oss att sätta saker i perspektiv.

Nöjda deltagare

Efter ett samtal mellan forskarna kring deras råd och forskning utvärderade de nära 350 deltagarna dagen via menti. Överhuvudtaget strömmade ofta hjärtan, applåder och andra hyllningar över våra zoom-skärmar under de olika föreläsningarna och rörelsepassen.

Några av kommentarerna från den överlag mycket positiva utvärderingen:

”Otroligt glad att jag tog mig tid att delta!”
”Mycket inspiration! Fantastiskt bra med strävan mot VI-känslan på KI!”
”Kändes som ledningen verkligen vill ha vår feedback och arbeta tillsammans.”
”Stärkt i uppfattningen att det är fantastiskt bra att alla är olika och hur starkt man kan komplettera varandra i det.”
”Mycket mycket roligare dag än jag trodde! Perfekt längd på föreläsningar, väldigt intressant innehåll. Bra nivå.”

Inspirationsdagen anordnades av HR-avdelningen, kommunikationsavdelningen och undervisning och lärande på uppdrag av ledningen. Dagen modererades av Lotta Fylking och Maria Deckeman.