Publicerad: 2021-10-11 21:35 | Uppdaterad: 2021-10-12 09:47

Uppmärksamhetsvecka om doping på campusgymmen

STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) och nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) arrangerar varje år en uppmärksamhetsvecka mot doping. I år är fokus på kosttillskott. Det vill vi vara med att uppmärksamma!

100 % renhårdträning
100 % renhårdträning Foto: Prodis

Media rapporterar ofta om dopningen inom idrotten. Men i Sverige är dopning i dag framförallt ett växande folkhälsoproblem som berör många, överallt.

Omkring 40 000 svenskar årligen tar anabola steroider. Ytterst få i denna grupp sysslar med elitidrott. Istället handlar det om motionärer på gym, som snabbt vill bygga muskler för att förbättra utseendet.

Marknaden för kosttillskott slår ständigt nya försäljningsrekord och Sverige ligger i Europatoppen när det gäller hur mycket pengar vi spenderar.
Men att använda kosttillskott som utlovar snabb muskeltillväxt eller viktminskning är ett risktagande. Undersökningar visar gång på gång att denna kategori kan innehålla dopningsklassade, läkemedelsklassade eller på annat sätt förbjudna eller skadliga substanser. Lagstiftningen på området är svag och kontrollerna eftersatta. Även produkter som säljs i vanliga hälsokostbutiker kan innehålla helt andra substanser än de som deklareras på innehållsförteckningen.

Att informera och diskutera kosttillskott och anabola steroider är angeläget. Vi kommer därför att lyfta detta på vår webbsida, på våra skärmar i gymmen och på Instagram under hela veckan.