Publicerad: 2019-09-26 14:16 | Uppdaterad: 2019-10-14 14:20

Upplev KI:s kulturella mångfald tillsammans med dina kollegor

Den 14-18 oktober är det dags för ”KI Culture week 2019”. En vecka då du som medarbetare, anknuten eller student på KI bjuds in för att delta i och uppleva den kulturella mångfald som vi har på Karolinska Institutet.

Missing ALT text.
Åsa Unander-Scharin som tillsammans med Carl Unander-Scharin kommer bjuda på dans, robotik, opera och digitala musikinstrument följt av diskussioner med Elias Arnér (KI/MBB) om konst, vetenskap och forskning. En av flera programpunkter i Aulan under KI Culture and Creativity day . Foto: Håkan Lindgren

– På KI finns många kreativa personer med kunskaper och talanger inom olika såväl vetenskapliga som kulturella områden. Vi vill gärna uppmärksamma dessa kunskaper och talanger. Förutom att man får möjlighet att se andra, kanske nya, sidor hos sina kollegor är det också en möjlighet för studenter och medarbetare att mötas och uppleva en trevlig och lärorik stund tillsammans, säger Mats Lekander, professor i hälsopsykologi, medlem i KI:s Kulturråd och en av många medarbetare som engagerar sig i kulturveckan och kulturdagen.

Kultur ur olika perspektiv

Ordet kultur kan betyda mycket. Vissa associerar det med på musik, konst eller dans. Andra tänker på de gemensamma värden som finns i en organisation eller i ett samhälle och som gör oss till dem vi är och binder oss samman. Kultur kan också handla om att mötas och skapa något tillsammans. För rektor Ole Petter Ottersen är konst ett stort intresse och han brinner lika starkt för de övriga perspektiven.

– Jag är övertygad om att konst och andra kulturella uttryck bidrar till nya sätt att tänka som inspirerar vår kreativitet, utmanar oss i vårt arbete och således stärker vår kärnverksamhet. Under kulturveckan har vi möjlighet att upptäcka några av alla de spännande kopplingar som finns mellan kultur, kreativitet och vetenskap. Vi får också möjlighet att mötas över gränserna inom universitetet och alla som deltar är också med och skapar något tillsammans vilket är en central del i Strategi 2030 och vår värdegrund, säger rektor Ole Petter.

Både kulturvecka och kulturdag

Förra året var första tillfället med en kulturdag. I år har detta vuxit till ”KI Culture week 2019” som avslutas med ”KI Culture and Creativity day” - ett musikaliskt program i Aula Medica med fokus på rörelse och kulturella samtal. Därefter följer en pub på Medicinska föreningen med konst, förfriskningar och mer musik.

– En av programpunkterna i aulan är att illusionisten Tom Stone kommer visa hur han kan manipulerar vår uppmärksamhet. På samma sen scen finns också Karin Jensen, som forskar om smärta och placebo på Institutionen för klinisk neurovetenskap. Tillsammans kommer de ha dialog om kroppen, förväntningar och rörelse, säger Mats Lekander.

Mats framhåller att detta dock är bara ett av flera spännande aktiviteter under veckan och tillsammans med rektor, övriga i kulturrådet samt Medicinska Föreningen bjuder han in alla nyfikna medarbetare, anknutna och studenter att delta i aktiviteterna på ”KI Culture week 2019”.