Publicerad: 2015-08-26 09:53 | Uppdaterad: 2015-08-26 13:34

UD besöker Karolinska Institutet

UD_besök_2015

Under onsdagen besöker utrikesdepartementet Karolinska Institutet och det är första gången som UD riktar sig samlat till KI. Det blir totalt 160 enhetschefer och ambassadörer som kommer på besök och dagen erbjuder ett gediget program, bland annat om global hälsa.

I UD:s internationella arbete ingår att främja svensk forskning. Det är en av anledningarna till att UD nu besöker KI, berättar Fredrik Jörgensen, expeditionschef vid utrikesdepartementet.

– KI har internationell spetskompetens och ett stort eget nätverk utomlands som vi är intresserade av att ambassadörerna kan kopplas ihop med. Men vi är naturligtvis också intresserade av att se den vackra byggnaden Aula Medica och att höra mer om Nobelpriset. Många av ambassaderna har seminarier och olika verksamheter under Nobelveckan, säger han.

Och nog blir det lite av varje. Programmet vid KI inleds av prorektor Kerstin Tham efter lunch och pågår fram till kvällen. Dagen modereras av professor Martin Ingvar, som är Karolinska Institutets vicerektor för samordning av frågor avseende framtidens hälso- och sjukvård.

Det blir exempel från KI:s internationella verksamhet: professor Göran Tomson ska tala om global hälsa, och professor Gunilla Karlsson Hedestam om KI:s samarbeten med USA.

KI har sedan tidigare ett mycket livaktigt samarbete med ambassaden i Washington.

Det blir också en programpunkt om KI:s fundraisingverksamhet och miljardkampanjen Genombrott för livet. Och nedslag i KI:s forskning under samlingsrubriken Hur får vi en hållbar hälso- och sjukvård?

Fredrik Jörgensen ser fram emot det.

– Vi är väldigt glada och tacksamma för det program som vi fått och förväntansfulla inför att möta de föredragshållare som står på programmet. Vi vill lära oss mer om vilka forskningsområden som är intressanta, och är mycket intresserade av global hälsa och forskarnas kontakter, det passar väl in i det som UD arbetar med.

Text: Madeleine Svärd Huss

Foto: Erik Cronberg