Publicerad: 2023-01-20 09:09 | Uppdaterad: 2023-01-24 15:46

Tips i terminsstart för dig som undervisar

Lärndemiljöer på ANA 23, Flemingsberg.
Lärmiljöer vid Campus Flemingsberg. Foto: Size Arkitekter.

En ny termin rullar igång för studenterna, och kanske även för dig som undervisar och möter studenter. Vi har samlat värdefulla tips och länkar som du kan ha nytta av i terminsstarten.

Lärplattformen Canvas

På sidan Canvas hittar du all information om hur du använder Canvas. Det finns stor potential och många verktyg att använda när du skapar och designar din kurs i lärplattformen. Titta gärna på sidan om hur du bygger upp ditt kursrum på bästa sätt, en översikt över de vanligaste funktionerna, med rekommendationer om hur du kan använda och anpassa dem för din kurs.

Gå gärna mikrokursen Studentperspektivet i Canvas för att se studentens perspektiv. Där får du också en kort introduktion till olika undervisningsformer.

Support

Behöver du hjälp finns vid varje institution en Canvas Champion. Du kan också använda dig av formuläret för lärplattform och digitala verktyg för att få stöd från Enheten för Undervisning och lärande.

Film och media i undervisning

Det finns många fördelar med digitalt undervisningsmaterial, även i kurser på campus. På Film och media i undervisning hittar finns material om hur du kan använda film i undervisningen, hur du gör skärminspelning eller spelar in din föreläsning. 

AV-Support finns information om hybridundervisning och vilken support som finns att få med ljud och bild. 

Digitala verktyg

Omröstning i Mentimeter.
Foto: Mentimeter.

Det finns flera verktyg att använda i undervisningen, till exempel för att öka interaktionen. 

Padlet är en digital anslagstavla, där du kan lägga till film, ljud, bilder, text och dokument. Du kan också bädda in en Padlet på en sida i Canvas så att dina studenter kan delta. 

Mentimeter är ett lättanvänt verktyg för att skapa interaktiva omröstningar. Du kan använda det i presentationer eller i undervisning. 

Högskolepedagogiska kurser och andra utbildningar

Utveckla och fördjupa din kompetens inom högskolepedagogik. På sidan Högskolepedagogiska kurser listas alla kurser som ges inom högskolepedagogik, som Kursdesign, Summativ bedömning eller om att undervisa vid ett internationellt universitet. Det finns också länk till Stepping stone-kurser för dig som handleder studenter inom verksamhetsintegrerat lärande.

Inom ramen för samarbetet "Stockholm trio" med SU och KTH erbjuds du som medarbetare vid KI att också ta del av deras kursutbud, i mån av plats. Kurser inom Stockholm trio.

Missa inte heller utbildningarna i Microsoft 365 som ges löpande av IT-avdelningen.

Bedömning

När det är dags för bedömning och examination hittar du mycket material på:

Håll utkik i kalendern

I kalendern kurser och webbinarier inom undervisning och lärande kan du se planerade aktiviteter för hela våren. Spara gärna som ett bokmärke! Kalenderflödet för närmsta tiden finns också på Undervisning och lärande

Dela erfarenheter i Pedagogiska nätverket

Vill du ha tips, dela med dig av dina erfarenheter och höra hur andra upplevt knivigheter i sin undervisning? Dela och diskutera i det pedagogiska nätverket i Teams.

Nyhetsbrev

Fick du det nystartade nyhetsbrevet från Undervisning och lärande i december? Annars kan du registrera dig för kommande utskick!

Projektmedel i pedagogik 2024

Har du idéer om hur utbildningarna vid KI kan utvecklas? KI och Region Stockholm utlyser årligen medel för pedagogiskt inriktade utvecklingsprojekt. Projektmedlen syftar till att åstadkomma pedagogisk utveckling och kvalitetshöjning i utbildningarna på grundnivå och avancerad nivå.

Läs mer om projektmedel i pedagogik och ansök senast 15 mars 2023.