Publicerad: 2019-06-20 17:01 | Uppdaterad: 2019-06-25 08:48

Tips för webbredaktörer i sommar (och framåt)

Det har gått några veckor sedan vi lanserade ki.se i Drupal 8 och vi har åtgärdat de flesta av de fel som vi upptäckte i samband med lansering. Vi fortsätter naturligtvis att utveckla, för att förbättra upplevelsen främst för användare/besökare men även för redaktörer. Vi ser att ni är många som har kommit igång och jobba i det nya systemet och vi har några små saker som vi skulle vilja förtydliga inför och efter sommaren.

Utbildning i sommar

Självstudiekursen för att bli redaktör på ki.se ligger i Canvas. För att få tillgång till Canvas innan den kopplas till IDAC behöver IKT-pedagogerna lägga upp personerna manuellt. De har stängt vecka 30 och 31 så om någon medarbetare behöver gå kursen under sommaren, skicka gärna deras KI ID till oss innan 3 juli, och efter det direkt till iktpedagogerna@ki.se om det är akut. 

Utbildningen finns numera även på engelska. Manualen är däremot inte klar på engelska än. 

Kurs i webbkommunikation

I höst ges två tillfällen av Kurs i webbkommunikation. Om du inte har gått den än eller om det var länge sen du gick kursen så är du välkommen att anmäla dig.

Drupalverkstäder

Vi fortsätter med våra drupalverkstäder efter sommaren. Ungefär en gång i veckan kan du som redaktör träffa oss, samla gärna ihop dina frågor till dessa tillfällen, då det kan vara lättare att förklara ett problem och en eventuell lösning på problemet när man ses. Man behöver inte föranmäla sig.

Bokade verkstäder

Om du ändå vill kontakta oss med frågor eller om du vill felanmäla något så är du naturligtvis välkommen att göra detta. Kontakta gärna webbteamet via mailadress eller via vårt formulär. Kontakta helst inte oss via våra egna adresser, då vi då har svårt att följa upp och/eller stötta varandra inom webbteamet och det leder till längre svarstider.

Sommarbemanning

Under juli och första delen av augusti så kommer vi att ha låg bemanning inom webbteamet. Vid akuta ärenden (webben ligger nere) så ska ni kontakta IT-support men i övriga fel och förbättringsförslag så kontakta  webbteamet så återkommer vi så snart vi kan. 

Fyra olika subdomäner

Ki.se består nu av fyra olika subdomäner; ki.se, utbildning.ki.se, medarbetare.ki.se och nyheter.ki.se. En av dessa har dessutom flera subsajter (t.ex. ki.se/forskning, ki.se/samverkan, ki.se/lime, ki.se/mbb).

Som redaktör har du tillgång till minst två av dessa domäner (eftersom alla redaktörer har rätt att skapa nyheter och kalenderhändelser, utöver rättigheter att lägga till nytt och redigera befintligt innehåll inom sitt verksamhetområde).

Som redaktör växlar du mellan dina olika subdomäner genom att gå till Workbench. Innehållet inom varje subdomän är unikt, detta innebär att du kommer åt det innehåll du har skapat genom att gå till den domän där det skapats och söka upp det där. Du kan alltså inte hitta en sida när du är på nyheter.ki.se, eller en nyhet när du är på medarbetare.ki.se

Allt innehåll som migrerat från ki.se har Webbadmin som senaste redaktör. Det innebär att du inte hittar det innehåll som du en gång har skapat under "my content", om du inte har redigerat den sidan i Drupal 8 än. Ta för vana att

  1. kontrollera att du är på rätt subdomän
  2. leta under Content istället för My Content

när du inte hittar det innehåll du vill redigera.

Nyheter och kalenderhändelser

När man skapar en nyhet eller en kalenderhändelse så väljer man först målgrupp (extern eller medarbetare). Alla nyheter som har målgruppen extern kommer att visas i listan Senaste nytt på startsidan för nyheter (nyheter.ki.se) och i listan Nyheter på medarbetarportalens startsida. 

Efter detta kan man göra flera val för att nyheten eller kalenderhändelsen ska visas i andra listor på ki.se, använd därför dessa med varsamhet. Vi vill uppmärksamma er på att dessa övriga val förtydligar vad nyheten eller eventet handlar om, inte vem den vänder sig till. När du till exempel bockar för en eller flera institutioner i listan ”Groups från kimkat” så kan det vara för att till exempel personer från den institutionen är omskrivna i nyheten eller är föredragande på eventet. Det är alltså INTE vem nyheten vänder sig till eller vem som får gå på ett visst event.

screen shot from drupal
När din nyhet inte är relevant för alla besökare på ki.se, och vänder sig främst till den som vill veta mer om vad som händer på din institution, så ska du bocka för detta val.

För hela KI eller bara för vår institution

Vad gäller nyheter så finns också valet ” Visa i lista/or enbart för värdinstitution”. Du ska bocka för den när det är en nyhet som primärt är intressant för de användare som besöker din institutions sajt. 

I de fall du vill att nyheten visas även utanför den egna institutionen – tänk på att anpassa texten för denna bredare målgrupp. Kommunikationsavdelningen ger gärna tips och råd om hur detta kan göras. 

Tänk också på att rubriken är den som syns i listor och det är därför viktigt att rubriken är lagom lång och tydlig. För säkerhets skull kan det också vara bra att kontrollera att det inte redan finns en liknande nyhet som någon annan publicerat. Om så är fallet kan det vara bra att ändra din egen vinkel och rubrik och länka vidare till den andra artikeln. Detta för att säkerställa att det inte ser ut som att det ligger dubbletter i nyhetsflöden och nyhetsarkivet. Det bästa är såklart om du gör den avstämningen innan du börjar planera för din nyhet.

Kommunikationsavdelningen har rätt att föreslå en ändring eller skriva om en rubrik som behöver förbättras. Huvudredaktörerna har rätt att ta bort en bock i listan ”Groups from kimkat” om man inte vill att nyheten eller kalenderhändelsen ska visas på institutionens sidor.  Kommunikationsavdelningen har också rätt att bocka i rutan ”Visa i lista/or enbart för värdinstitution” när de bedömer en nyhet som för smal för den målgrupp som är intresserad av övergripande KI-information.

Läs mer i manualen Nyheter, kalenderhändelser och listor.

screen shot from editing the webb
I fältet notes ska du skriva en kort sammanfattning av ditt dokument, den texten plockas upp av sökmotorer och visas som snippet i en sökträfflsita

Dokument

Migrerade dokument

Om ett dokument som migrerats i Drupal 7 låg i fältet documents på en sida så kan du också hitta det i fliken documents i Drupal. Men om det endast fanns i brödtext eller i en promo så har det migrerats i en egen mapp. Det betyder att länken till dokumentet fungerar, men dokumentet är inte sökbart för en besökare på webben och finns inte i fliken documents. Detta innebär att när det är dags att byta ut dokumentet så ska du ladda upp det som ett nytt dokument och göra om alla länkar till det.

Om det är ett dokument som du vet att många söker efter så får du gärna ladda upp det redan nu och byta ut att länkar till det.

Ladda upp och byt dokument

När du vill länka till ett dokument så ska du alltid börja med att se om dokumentet redan finns uppladdat i Drupal. Om det gör det så ska länka dit. Om du har en uppdaterad version av det dokumentet så ska du byta upp det. Du ska aldrig ladda upp en kopia av ett befintligt dokument.

När du har ett befintligt dokument som du vill byta ut så ska du göra det i fliken documents i den subdomän där dokumentet ligger idag (detta även om du vill göra länken från en annan subdomän). När du gör det så kommer alla befintliga länkar till dokumentet att fortsätta fungera.

I det textfält som heter "notes" ska du fylla i en beskrivande text för ditt dokument. Den texten plockas upp av sökmotorer och hämtas som snippet i en sökträff.

Tabeller

När vi gick över till Drupal 8 så fick vi välja en betydligt enklare tabellmodul än den som fanns Drupal 7. Fördelen är att vi har betydligt större kontroll på att det ser bra ut och fungerar i alla webbläsare och att tabellerna nu är responsiva, det vill säga fungerar oavsett vad man använder för att surfa (desktop, surfplatta eller mobil). 

Nackdelen är att det inte går att lägga till bilder, att de är svårare att redigera efter att man väl har skapat dem (går till exempel inte att lägga till en ny rad mitt i) och det är krångligare att göra stilsättningar och länkar.

För- och nackdelar med tabeller
Fördelar Nackdelar
Responsivt Svårare att ett redigera
Tillgängligt Man måste skriva lite html för att kunna göra en länk
Den tagg du ska använda när du annonserar efter försökspersoner finns under rubriken "Administrative" och heter "Annonser försöksperson"

Annonsera efter försökspersoner

En annons för försökspersoner sökes skapas i subdomänen "nyheter" som alla redaktörer på ki.se har tillgång till.

Tänk på att annonser för försökspersoner strömmas ut både på sidan Försökspersoner sökes  och på löpsedeln för hela nyhetssajten (KI Nyheter). Det är därför viktigt att rubriken är kort och tydlig – och att det framgår att det är en annons. Kontrollera gärna i de nyhetsflöden/spalter där annonserna syns att din rubrik blev bra, justera tills du är nöjd.

Använd taggmenyn "Administrative" och välj där "Annonser försöksperson" på svenska och "Ads human subject research" på engelska för att annonsen ska visas på "Försökspersoner sökes".

Om du tidigare var redaktör på ki.se/forskning endast för att kunna lägga till annonser, och alltså inte längre behöver den rättigheten så kan du meddela webbteamet, så rättar vi till det. 

Håll koll på rutinen på sidan Annonsera efter försökspersoner på ki.se.

Rättade buggar

Du hittar information om arbetet med buggar på sidan För dig som är redaktör - kring lansering av nya ki.se.

  • Profilsidor och kontaktinformation på webben hämtar fortfarande information från en sparad kopia av den gamla KI identitets-och behörighetssystem (den så kallade Kimkat), och i den görs inga uppdateringar längre. Efter sommaren kommer vi att göra kopplingen mot idac. Men det är nu åter möjligt att redigera sidor med kontaktkort och organisationslistor och lägga till nya kontaktkort (som hämtar information från kimkat).
  • Du kan nu se opublicerat innehåll (ditt eget och andra redaktörers).
  • Loggan längst upp till vänster leder tillbaka till startsidan för ki.se, oavsett vilken subdomän du är på.
  • Droplist (t.ex. i promos och vid förslag på sökord när du påbörjar en sökning) går att klicka på oavsett var i listan de ligger.
  • Sajten ser OK ut i I.E (inte perfekt, eftersom webbläsaren är gammal och utdaterad, så vi rekommenderar fortfarande att du byter till en annan webbläsare när du använder KI:s webbplatser.
  • Filtrering i sök fungerar.
  • Det går åter att söka i kurs- och utbildningsplanearkivet.