Publicerad: 2014-01-20 17:00 | Uppdaterad: 2014-02-13 19:50

Terminsstart inledde veckan

En välkomstdag för Karolinska Institutets nyantagna studenter inledde veckan med frukost och välkomsttal i Aula Medica.

Det var första gången som nyantagna KI-studenter samlades gemensamt på terminens första dag, och första gången de samlades i Aula Medica. Medicinska Föreningen bjöd på frukostfralla och juice, och rektor Anders Hamsten och prorektor Kerstin Tham bjöd på goda råd – och en del förmaningar.

På plats i Erling Perssonsalen fanns också utbildningsdekan Jan-Olov Höög och universitetslektor Annika Wernerson som uppmanade till nyfikenhet, engagemang och att ta vara på studietiden. Studenterna fick även ta emot sina KI-ryggsäckar före bussfärd till campus Huddinge respektive vidare vandring på campus Solna.

Det var de fyra stora utbildningarna med antagning till både höst- och vårterminen som inledde sina respektive program den 20 januari. Vad som efteråt stod klart för de 450 nyblivna KI-studenterna – blivande läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster – var att arbetsmarknaden ropar efter dem, och att det finns många val att göra både under och efter grundutbildningen. Det handlar inte bara om val av specialinriktning, eller om att arbeta kliniskt, undervisnings- eller forskningsinriktat, utan också om att kunna arbeta var som helst i världen, det poängterades av flera av talarna.

Vid examenshögtiden i Aula Medica fredagen den 17 januari gratulerades å sin sida cirka 250 nyblivna läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

Examenshögtiden, som flyttats från Filadelfiakyrkan till den nya aulan, delades upp på två tillfällen – ett under förmiddagen (med cirka 600 gäster) och ett under eftermiddagen (cirka 850 gäster) – för att även ge utrymme åt familj och vänner.

Rektor Anders Hamsten gratulerade var och en av de nyexaminerade. Därefter följde fotografering framme på scenen, och mycket varma applåder.

Text: Madeleine Svärd