Publicerad: 2023-02-23 15:41 | Uppdaterad: 2023-02-23 16:49

Sökes: Forskare för utlåning

Vill du bli tillfälligt utlånad till en skola, ideell förening eller arbetsplats? Föreningen Vetenskap & Allmänhet söker nu efter forskare som är intresserade av att delta i satsningen ”Låna en forskare”.  I år kommer besöken att bokas både under några dagar i april och i samband med ForskarFredag i september. Besöken kan ske på plats eller online.

Stefan Swartling Peterson föreläser för gymnasieelever.
KI-professor Stefan Swartling Peterson deltog i ForskarFredag 2021. Foto: Christofer Andersson / Vetenskapens Hus

ForskarFredag – eller European Researchers’ Night – äger rum sista fredagen i september över hela Europa och syftar till att skapa dialog mellan forskare och allmänhet. I Sverige är det föreningen Vetenskap & Allmänhet (VA) som arrangerar ForskarFredag i samarbete med universiteten, däribland Karolinska Institutet. Huvudsaklig målgrupp för ForskarFredag är elever i högstadiet och gymnasiet. 

”Låna en forskare” har varit ett stående inslag i ForskarFredag de senaste åren – och satsningen har varit så framgångsrik att VA nu gör ett försök även på våren och till en bredare publik.

Låna en forskare äger rum följande datum:

  • Måndag till fredag 17-21 april 2023
  • Måndag till torsdag 25-28 september 2023 (ForskarFredag-veckan)

Du som är intresserad av att berätta om ditt jobb som forskare och svara på frågor om ditt expertämne är välkommen att anmäla dig till VA (se nedan). Som utlånad forskare kan du få möta en publik i alla åldrar och från hela landet. VA erbjuder också möjlighet till coachning. Det är viktigt att du som anmäler dig är inställd på att förmedla din kunskap på ett lättbegripligt sätt, anpassat för de personer du möter.

Det går att anmäla sig för utlåning på engelska eller något annat språk. Men anmälningsformuläret är till stora delar på svenska.

Som organisationens kontaktperson (längst ner i formuläret) kan du skriva in Elin Ottergren vid Vetenskapens Hus, e-post: elin.ottergren@vetenskapenshus.se.

Flyer från VA (pdf) om vad utlåningen innebär för dig som forskare