Seminarium om befruktning
[PRESSINBJUDAN 2011-03-15] Provrörsbefruktning är en effektiv metod som hjälper många ofrivilligt barnlösa par. Trots det är det fortfarande många som inte får hjälp. För att komma vidare i forskningen och få större framgång i vården samlas nu flera internationellt kända forskare till en konferens på Karolinska Institutet.
- Upp till 60 procent av de par som genomgår en provrörsbefruktning blir hjälpta. Men för många par lyckas inte provrörsbefruktningen och då kan vi inte göra så mycket mer för dem idag, säger Lars Björndahl, överläkare i andrologi och forskare vid institutionen för medicin, Huddinge.
Journalister är välkomna till seminariet Sperm-Egg Interaction:
- Tid: Torsdag den 17 mars kl. 9.00-16.00
- Plats: Novum, Hälsovägen 7, Huddinge, hörsalen på våning fyra
Seminariet blir en kartläggning av kunskapsläget idag och ett avstamp för den fortsatta forskningen.
När provrörsbefruktning inte lyckas kan det i vissa fall bero på att spermier och ägg inte hittar varandra. Chris Barratt från universitetet i Dundee, Skottland och Linda Lefièvre från universitetet i Birmingham i England presenterar forskning inom detta område. Dessutom talar Luca Jovine från Karolinska Institutet, en av de stora forskarna inom detta fält, om hur ägget känner igen spermien.
I de flesta fall lyckas dock själva befruktningen men när något går snett sker det strax efteråt. Peter de Boer från Radboud University Nijmegen i Nederländerna kommer att tala om vad som händer med spermier efter befruktning och Ulrik Kvist på Karolinska Institutet berättar mer om hur DNA är förpackat och skyddat i spermier. Peter Sjöblom som förestår ett stort centrum för provrörsbefruktning i Storbritannien talar om hur embryot utvecklas och vad som kan ske i dessa känsliga stadier.
För frågor, kontakta:
Med dr och överläkare Lars Björndahl
- Tel:
- 08-585 835 20 eller 070-565 54 06
- E-post: