Publicerad: 2023-07-12 16:02 | Uppdaterad: 2023-07-13 10:44

Så undviker du sommarens nätbedragare

cyber security
cyber security Foto: Tumisu

Under sommaren brukar det vara högsäsong för nätbaserade bedrägeriförsök och bedrägliga e-postutskick. Falska fakturor är en vanligt förekommande variant.

Förhoppningsvis kan vi alla ta några välförtjänta semesterveckor under sommaren. Men bedragarna på nätet tar inte ledigt, snarare tvärtom. Det passar på när de vet att vi andra ibland kanske har mer bråttom inför och under semestertider.

Det gäller att inte sänka garden! Som vanligt gäller de enkla råden som vi haft uppe i flera av våra on-line-utbildningar inom informationssäkerhetsområdet här på KI.

Stanna upp och tänk till

Till exempel, är e-postmeddelandet trovärdigt? Förväntar jag mig en faktura av det här slaget? Om innehållet inte är helt trovärdigt bör man inte helt lita till äktheten, även om avsändarens namn eller nummer är bekant, då det kan vara lätt att förfalska dessa uppgifter för en bedragare.

På senare tid har sms-meddelanden blivit ett allt vanligare inslag i bedrägliga sammanhang.

Var vaksam mot nätfiske (Phishing)

Den här frågan kan börja kännas litet tjatig – phishing-mail och skadliga länkar. Men faktum är att det förekommer hela tiden. IT-avdelningen blockerar de mesta, men ibland slinker phishing-mail förbi till några av oss. Faktum är att detta är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att komma över inloggningsuppgifter, med mera. Även om vi vet hur vi bör agera så glömmer vi av oss ibland. Särskilt om vi har väldigt bråttom.

Riktade och väl underbyggda bedrägeriförsök, så kallad ”Spear Phishing” blir rent generellt vanligare. De här bedrägeriförsöken skräddarsys och blir svårare att genomskåda då man vet mer om organisationen och personen som bedrägeriförsöket riktas mot.

Rapportera incidenter

Det är viktigt att vi hjälps åt och rapporterar de incidenter som ändå inträffar inom en så pass stor organisation som KI. På så sätt lär vi oss mer och får underlag för att förbättra våra skyddsåtgärder.

I höst återkommer e-postutskicken med de korta inslagen om informationssäkerhet.

Sommarhälsningar från informationssäkerhetsfunktionen vid KI.

Kontakt

Stefan Larsson Specialist